1. Hur kommer det att märkas att du tar över efter Erland Olauson?
– Förhoppningsvis genom att LO-förbunden samtalar med varandra internt och inte i media lika mycket som tidigare.

2. Ska du lägga locket på för att tysta debatten inom LO?

– Nej, det vill jag inte. Men jag vill att vi ska vara överens om hur vi ska föra våra samtal. Det är viktigt att vi är eniga utåt.

3. Finns det några avtalsfråg­or du själv brinner för?

-Rätt till heltid med deltid som en möjlighet är till exempel en viktig fråga.

4. Är det viktigt med jämställdhetspotter som ett sam­ord-nat krav i nästa avtalsrörelse?
–  Jag vill redan i sommar börja diskutera med förbunden om vilka krav vi ska enas om inför avtalsrörelsen 2010. Då får vi se vad vi kan enas kring.

5. LO-kongressen vill utreda om Transport ska ta över avtalsrätten för alla bussförare.  Vad tycker du om det?
– De senaste åren har förbunden hamnat i allt större gränsdragningsproblem med yrkesgrupper med olika avtal. I organisationsutredningen ska vi hitta lösningar som antingen innebär ett avtal för samma yrkesgrupp eller att förbund samförhandlar för samma yrkesgrupper. Eftersom Transport tycker att bussförarna är felorganiserade måste vi även titta på den frågan.

6. Arbetsgivarna kräver sämre konfliktregler och anställningsskydd i förhandlingarna med LO-förbunden om ett nytt huvudavtal. Vad kan LO gå med på för att bli överens?

– LO:s styrelse har hela tiden varit klar över att konflikträtten inte är förhandlingsbar. Men vi kan möjligen diskutera konfliktreglerna.

7. Transports ordförande hotar att bojkotta sitt uppdrag i LO:s nyvalda styrelse för att Kommunal och IF Metall har för stort inflytande. Har de mindre förbunden för lite att säga till om i LO?
– Det finns alltid en risk för att små förbund tycker att de har för lite inflytande. Men de som sitter i LO:s styrelse företräder hela LO och inte bara sitt eget förbund. Styrelsen väljs ju av LO:s kongress.

ID: Per Bardh

Ålder: 49 år. Bor: Haninge. Familj: Sambo och ett barn på nio år. Bakgrund: Fastighetsskötare, ombudsman i Fastighetsanställdas förbund, Industriförbundet och i LO. Aktuell: Nyvald som en av två vice ordförande och som avtalssekreterare i LO.

 

Tre måsten

Familjen, viktigt att balansera jobbet för att hinna med familjen.
På ett bra sätt företräda LO, jag vill uppfylla de förväntningar som nu ställs på mig.
Utförsåkning, minst en vecka varje år för att åka utför i fjällen.

Fem snabba svar

STADSSEMESTER / BADSEMESTER
SOVMORGON / MORGONPIGG
KÖTT / FISK
SPORT / TEATER
PETER ERIKSSON / LARS OHLY (ingen)