För många är det naturliga valet om man ska handla en bok att sätta på datorn. Nätsajter som Bokus och Adlibris är enkla att söka på och billiga att handla från. Adlibris grundades för mer än tio år sedan, 1997, och är idag en av jättarna på området.
Kommunalarbetarens granskning visar att nätbokhandlarnas priser ofta ligger på mellan 50 och 60 procent mot Aka­demibokhandelns butik på Mäster Samuelsgatan i Stock­holm, Sveriges största bokhandel.
Men också att en liten, mer personlig bokhandel, Bok­maga­sinet på Hornsgatan i Stockholm, slår Akademi­bok­handeln i flera fall.

Nätet tar alltså över allt mer, i fjol såldes för första gången böcker på nätet för över en miljard kronor.
Finns det någon framtid för bokhandeln? Vi ställde frågan till Lasse Winkler, chefredaktör för tidningen Svensk Bokhandel.
– Det är nätbokhandeln som sätter prisnivån, så det är väldigt bekymmersamt för många bokhandlare. Det går inte att komma ifrån, säger han.
Enligt Lasse Winkler ser det särskilt dystert ut för bokhandlarna i de stora städerna, eftersom det är där som datormognaden är som störst.
– Ensamma bokhandlar i medelkommuner där det inte är så hård konkurrens klarar sig bäst.

Handlar man på de stora nätsajt­erna betalar man oftast med faktura. Böckerna skickas, och med paketet får man en räkning som man betalar på vanligt sätt. En annan vanlig betalningsmetod är att man anger sitt kontokorts­nummer, något som många fortfarande värjer sig emot.
Ett säkrare betalningssätt är att bokhandeln kopplar upp dig till din nätbank. Där loggar man in på det vanliga sättet och betalar innan varorna skickas. Det bedöms ändå av Konsumentverket vara en säker form för betalning, eftersom det förutsätter att det finns ett avtal mellan banken och bokhandeln.

Något som Konsumentverket avråder från är betalning med förskottsfaktura. Det innebär att man får en faktura via e-post som man betalar och när pengarna har kommit in till bokhandeln skickas böckerna. Det här sättet kräver att man har förtroende för bokhandeln.

Ett alternativ som numer inte betyder att man måste gå in fysiskt i en butik är att handla från antikvariat.
På sajten antikvariat.net är det lätt att jämföra priser och också få tag på lite ”svårare” böcker.
En fördel som den vanliga bokhandeln har är att man kan provbläddra i böckerna. Nu har dock Bokus börjat med en sån här tjänst: Det går att provläsa vissa böcker på sajten.

Vad finns det då för fördelar kvar med att handla i en ”riktig” bokhandel? Vi frågade den lilla bokhandeln i vårt test, Bokmagasinet. De lyfter fram att man kan få böckerna inslagna, man kan få tips, men kanske framför allt att man kan inspireras och hitta en bok som man kanske inte visste att man ville ha.

  Isprin- sessan av Camilla Läckberg (inbun- den) Mig äger ingen av Åsa Linder- borg (pocket) Hej då, ha det så bra!
av Kristina Lugn
(inbun- den) 
Vår kokbok
(inbun- den)
Var är bus- Alfons?
av Gunilla Bergström
(karton- nage)
 
Hela bok­-
kassen
Adlibris 86 kr 39 kr 111 kr 219 kr 59 kr 514 kr
Akademi- ­bok­handeln 159 kr 67 kr 199 kr 419 kr 99  kr 943 kr
Antikvariat 100 kr 35 kr 120 kr 200 kr 60 kr 515 kr
Bokus 103 kr 58 kr 127 kr 246 kr 77 kr 611 kr
Bok- magasinet 298 kr 64 kr 178 kr 388 kr 88 kr 1016 kr

 

Handla säkert med kort

- Håll alltid din bankomatkod som hör till kortet hemlig.
- Skicka inte kortnumret via e-post.
- Använd bara kortet i trygga sammanhang, du ska helst vara bekant med webbplatsen du handlar ifrån.
- Om webbsidan man handlar från börjar med bokstavskombinationen https i stället för http är sidan skyddad från intrång, eftersom kommunikationen är krypterad.

Källa: Konsumentverket