Lagbrandmästaren Rickard Persson ryckte ut med sin styrka. Han berättar:
– Vi kom fram och det var en anlagd bilbrand. Det stod ett gäng på runt sex personer i munkjackor. Jag iakttog dem. Det fanns rabatter med stenar liggande, de i gänget tog upp varsin sten och stod och vägde dem i händerna. Jag tog upp min digitalkamera och började filma dem. Då drog de sig bort och alla utom en la bort sina stenar. Innan han gick runt hörnet kastade han sin sten mot oss så att den träffade brandbilen och det blev ett stort märke. Jag satte fart och sprang efter. Jag var nästan ifatt honom när hans kompisar skrek och varnade honom. Det blev en jakt på 100 meter, jag tänkte bara på att ta fast honom. Men med mitt larmställ på var det omöjligt. Han försvann.

Richard Persson är inte en man av stora ord, där han sitter på den lugna brandstationen i Kristianstad. Men han säger att det var ”obehagligt”.
Den här nyårsaftonen var inte första gången brandmän blivit utsatta för stenkastning i Kristianstad. Bara veckan innan hade det hänt en liknande incident, men den gången valde de utsatta brandmännen att inte anmäla.
Rickard Persson tvekade däremot inte, han gjorde en polisanmälan.
– Man är inte beredd på något sånt här när man jobbar som brandman, säger han. Man kan inte förbereda sig.
Några veckor senare var det dags igen. Rickard satt i brandbilen på E22:an. De körde in under en viadukt när en sten plötsligt slog i bilens tak.
– Det small som tusan i bilen. Vi tittade upp på bron och såg två killar där. Vi rapporterade till polisen, men har inte hört någonting. Vi åkte hem för att se över skadorna. Vad hade hänt om stenen tagit i vindrutan?

Brandbilsbuckla
Ett par decimeter stort är stenkastarnas märke på brandbilen.

Vi går ut på garageplanen där Rickard visar upp märket från den första stenkastningen, man förstår att det inte var smågrus det handlade om, det är ett rejält märke.
Det här är inga isolerade händelser, stenkastning mot brandmän har blivit ett växande problem. I Malmö vägrar brandmännen att rycka ut till vissa områden i Rosengård utan poliseskort. Där har såväl stenar som raketer kommit farande mot brandmän i utryckning.
En utveckling som brandmännen i Kristianstad befarar kan komma också dit.
– I fortsättningen ska polisen komma till Charlottesborg när vi får larm där. Händer det fler grejer får vi ta poliseskort som i Rosengård.

Hot och våld

2005: 3 anmälningar.
2006: 7 anmälningar.
2007: 6 anmälningar.

Fotnot: Gäller antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om brandmän som drabbats av hot och våld. Endast fall som lett till minst en dags sjukfrånvaro.