Parken är vårt nya vardagsrum, skriver SvD kultur i dag. Ja, det är sant. Här umgås vi, solar, vilar, rastar, motionerar och filosoferar. Men vi behandlar inte vårt vardagsrum särskilt omtänksamt, utan kortsiktigt och egoistiskt. Tog vi hand om vårt eget vardagsrum på liknande sätt skulle varken vi eller våra gäster vilja vara där.

Jag cyklar genom ett mindre av dessa vardagsrum, på väg mot Södermälarstrand. En råtta kilar över cykelbanan, ogenerad, medveten om att den är i sällskap med tusentals kompisar, som lever gott på våra nya snuskiga slängvanor. Några kråkor rycker i matresterna. Jo, det är jättetrevligt att samlas i gröngräset och äta en bit mat. Ja, engångsgrillen är bekväm.
Men denna engångsgrill är ett exempel på hur företagandet fortfarande slipper tänka konsekvens när de kommer på något som kan sälja, och hur tillsynsmyndigheterna alltid verkar tagna på sängen: ”Jaså, det ligger engångsgrillar i miljöfarlig aluminium, och skräpar i tusental  i svenska parker och naturområden, efter varje fin kväll. Tänkte inte på det!”

Bara i Slottskogen i Göteborg slängs 2000 grillar varje vecka i naturen (!) rapporterar GP 08/05/31. Grillarna ställer också till med en rad bränder i värmen.
Engångsgrillarna är väldigt dåligt konstruerade ur ett återvinningsperspektiv, konstaterar handläggare Sanna Due på Naturvårdsverket, intervjuad i ovan nämnda tidning. De undersöker om mer plast och metall i hushållsavfallet skulle kunna återvinnas, en fråga som förstås bör besvaras med ett rungande ja. Dock, det är inte bara vi konsumenter som ska ta ansvar.

Producenterna bör ha ett ansvar för att dels ta tillbaks skrymmande förpackningar och dels se till att farliga prylar kan återvinnas, som i Tyskland. Där har antalet skrymmande förpackningar minskat eftersom företagen helst inte vill ha tillbaks dem och väljer andra lösningar. Här verkar många länder ligga före oss och Naturvårdsverket kan säkert få användbara tips från flera håll.
Om våra myndigheter var lite mer på hugget och regeringen verkligen intresserad av en resurssnål och klimatsmart politik så skulle allt hushållsavfall återvinnas, och stränga krav ställas på att det även samlas in där skräp kan kastas. Tillverkarna av engångsgrillar skulle åläggas att ställa upp insamlingsboxar,  med pantkvitton, för då skulle de garanterat samlas in av någon.
Om aluminium återvinns så sparar man 90 procent av energin jämfört med om man bara kastar bort den. Och det går åt mycket energi för att tillverka saker i aluminium.

En hög pant på grillen efterlyser också Göteborgs miljökommunalråd Kia Anderasson (mp) som skrivit till miljödepartementet och miljöminister Andreas Carlgren ( c ) med krav på hög pant på grillen. Men nej, det vill inte departementet, som hänvisar till – gissa? Ja, just det EG-rätten som skulle kunna sätta käppar i hjulet.
(Detta är alltså bara en gissning men det räcker för att låta engångsgrillarna ligga där de ligger och bidra till vårt sopberg)
Aluminium är nämligen praktiskt taget outslitligt, metallen läcker också ut och förgiftar våra vattendrag vid försurning, det anses vara en faktor bakom demenssjukdomen alzheimers sjukdom. Det finns alltså en mängd goda skäl att inte uppmuntra mer aluminium i form av engångsgrillar i naturen. Miljöminister Andreas Carlgren, som mest pratar bilar, kan väl vända näsan ner till den grönska som en gång i världen var centerpartiets baby och se all skit som ligger där numera.

Vad kan man göra i stället?  Packa en matsäck med mat man gjort hemma som förr i världen? Ta med egna plastbyttor och ta hem dem igen! Vad är det för fel på kalla kycklingfiléer och köttbullar, exempelvis? Eller vanliga hederliga mackor?
Att inte packa hem skräpet efter sig fanns inte på kartan när mina barn var små och picknickarna duggade tätt.  Nu blir det bara värre och värre och snart slänger vi väl ut skitvatten direkt från fönstren också, som på 1700-talet.

PS det gör vi redan, om man tänker på alla underliga avlopp som leder smutsvatten rakt ut i sjön längs de svenska sommarstugeområdena så att grundvattnet förgiftas. DS