LO-kongress Dan Gabrielsson
Den sjungande kommunalaren Dan Gabrielsson fick återigen med sig kongressen.
Foto: Tobias Holmqvist

– Denna förhatliga karensdag ska bort! Hur många av våra medlemmar har gått till jobbet när de varit sjuka… Vi tjänar på att tro gott om människor, sa Dan Gabrielsson från Kommunal när han krävde bifall för en motion om bättre villkor i sjukförsäkringen.

Enigheten bland ombuden som äntrade talarstolen var total.
– Om vi höjer ersättningsnivån höjer vi också ambitionsnivån för att minska klyftorna i samhället, sa HRF:s Britt-Marie Ståhl-Olsson.
Berit Ludvigsson från Handels talade om att karensdagen är en för hög självrisk att betala, i synnerhet för folk som har låga löner och som dessutom ofta har de mest slitsamma jobben.
Richard Bondesson från HRF var så upprörd att han var tvungen att gå upp i talarstolen:
– Jag trodde aldrig jag skulle få höra LO säga att de vill ha ett tvåklassamhälle. Jag jobbar halvtid och är en av dem som är förtidspensionerade på halvtid. Jag vet inte vad riksdagen beslutar imorgon… men jag trodde aldrig att LO skulle klassa in mig som andra klassens människa.

LO:s styrelse var ensam om att tala för avslag av motionen, Renée Andersson var föredragande:
– Vi är alla väldigt oroliga och ärligt talat jävligt förbannade. LO:s medlemmar riskerar mer än andra att drabbas av problem som leder till sjukskrivning Men att höja ersättningsnivån i den allmänna försäkringen till 90 procent är inte rimligt.
Men såväl 90 procents ersättning i sjukförsäkringen och slopande av karensdagen var förslag som slutligen gick till omröstning, där kongressen beslutade annat än dess styrelse ville.
I LO:s riktlinjer tillkom skrivelsen att karensdagen ska införas när ekonomin så tillåter.