För några månader sedan började jag att arbeta på Kommunals utredningsenhet, Välfärdsenheten, som enhetschef.
Men jag har jobbat där tidigare … för hela 23 år sedan (!) arbetade jag som vikarierande utredare i knappt ett år och så har jag jobbat som hemsamarit för ännu längre sedan.

Denna vecka är det LO-kongress och jag är ett av Kommunals drygt 100 ombud. Vilka är de viktigaste frågorna för mig?
Självklart är medlemstappet en av de viktigaste frågorna. Förra året tappade Kommunal ungefär sex procent av sina medlemmar. Alla LO-förbund har tappat medlemmar och det är illa, väldigt illa.

Naturligtvis är den största boven i dramat de avgiftshöjningar för fackavgiften och avgiften till a-kassan som alliansregeringen infört. Men vi måste ställa oss frågan: Hur ska facket bli bättre på att rekrytera nya medlemmar, inte minst unga människor, och behålla de gamla?
Ja, inte är det genom att vara bror eller syster duktig och skälla på folk som är tveksamma till att gå med för att de inte vet vad facket är bra för.

Kongressen på söndagsmorgonen började med en kortpjäs, ”Tage Granit – samtal pågår”, som visade hur en fackligt hängiven men gammaldags och bufflig man trampade i klaveret på alla möjliga sätt när han skulle rekrytera en ung tjej som gillade sitt jobb och tyckte att det räckte med det.
Att den pjäsen ges på LO-kongressen visar en ödmjukhet och vilja till omprövning.
Gör ett test: Tror ni att Svenskt Näringsliv på någon viktig sammankomst visat en pjäs som med humor skildrat sidor av näringslivets mindre smickrande sidor, t.ex. överdådiga bonusutbetalningar? Aldrig i livet!

Förutom medlemstappet finns det andra mycket viktiga frågor, särskilt de (fortfarande) orättvist låga lönerna i kvinnodominerade yrken. Om kommunalare i sådana yrken ska tycka att Kommunal gör ett bra jobb och fortsätta vilja vara medlemmar så gäller det att slåss för jämställdhetspotter även i nästa lönerörelse.
Jag återkommer om detta!