Under försommaren görs en extrasatsning på kontrollen av jordgubbar med anledning av konsumenternas stora intresse för bären.
Kontrollerna genomförs i stort sett hela landet och de sker både i butik och på tillfälliga försäljningställen som torg, stormarknader och vägkanter.

Syftet är att kontrollera att jordgubbarna har rätt märkning och att innehållet överensstämmer med märkningen. Svenska konsumenter ska kunna köpa jordgubbar och känna sig trygga i att de får korrekt information om var bären kommer ifrån.
Verkets inspektörer kan skicka prover för isotop-analys där man analyserar jordgubbens ursprung.

– Det är positivt att kontrollen ökar, säger Sofia Berglund på Kommunals näringspolitiska enhet. Konsumenterna ska kunna känna sig trygga med märkningar som stämmer, det gäller även ursprungsmärkning på jordgubbar. Det är viktigt för både konsumenter och de som producerar. Ökade kontroller av märkningen kan bidra till mer ordning och reda i hela jordgubbsbranschen.

Syftet med kontrollerna:


• Konsumenten har rätt att göra ett upplyst val.
• Förtroendet för märkningen av jordgubbsförpackningarna ska stärkas. Man ska kunna lita på uppgifterna om jordgubbarnas ursprungsland.
• Jordgubbarnas kvalitet och färskhet kan försämras vid långa transporter. Det är viktigt att det klart och tydligt framgår var jordgubbarna kommer från.