Marita TunemarMarita Tunemar: ”Min vilja har gjort mig frisk, stark och glad”

Det var en intressant reflektion den här veckan. Den tog mig långt tillbaka i livet, det var som att se en film. Jag upptäckte att jag genomfört en hel del med vilja. Ibland har det tagit ganska lång tid från tanke till genomförande. Men jag har upptäckt att om jag vet vad jag vill, hittar jag snabbare till målet ju äldre jag blir. Det har säkert med självförtroende att göra.
När jag väl bestämt mig för att komma i form gick det snabbt, för då handlade det om att vilja leva. När jag fått läkarutlåtandet ändrade jag kostvanor samma dag. Att sedan ta chansen att få dig som personlig tränare dröjde en månad. På den vägen är jag. Hittills har det givit mig att jag känner mig frisk, stark, glad och positiv på ett ärligt sätt.
Min nästa utmaning blir att prova på en ny arbetsplats, ett rehab för äldre. Det har stärkt mig redan innan jag börjat. Där finns mycket att göra.
Mitt mål kvarstår även om jag redan snuddat vid det och mitt nya mål blir att fortsätta att vara i den här formen, plus att gå ner ytterligare några kilo.
Enklast under de här veckorna har varit/är att gå ut på en tidig promenad. Det har givit mig så mycket…! Det övriga programmet har inte heller varit svårt, eftersom jag är så motiverad. Men jag längtar lite efter en fullkornssmörgås till kaffet efter gröten på morgonen. Ska du inte snart komma med det där brödreceptet?
Mitt allra sista mål blir att hålla det här på ett naturligt sätt och det fungerar nu, tycker jag. Att äta det som kroppen behöver vid rätt tillfälle. Att röra på sig till vardags: trappor i stället för hissen, promenera, gymma, simma när tillfälle ges, cykla i jobbet och på fritiden. Har just köpt en ny röd cykel, som är jättefin.
I fredags bastade jag efter gymmet, vilket var helt underbart med avslappning på köpet. Efter det var jag på ”tjejfest” med bra mat och några glas rödvin, men inget godis som de andra åt. Det var inte svårt att avstå.
Jag har varit ledig hela helgen. Solen har skinit och fåglarna har kvittrat. I morse gick jag elljusspåret och provade på att jogga. Jag tappade räkningen på minuter och intervaller, men det gick bättre än förut. Skönt med lite mjukare underlag. Det kommer nog att funka med joggning!
Hoppas att du också haft en skön helg och att du fått svar på det du ville!
Soliga hälsningar från Marita.

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Vill du något, så sker det”

Hej Marita!
Vilken resa du har gjort! Jag lever också efter den tron att när du väl vill något kommer det också att ske. Därmed inte sagt att allt kommer av sig själv. Men om den sanna viljan finns och intentionen är klar, kommer också valen därefter. Ibland inte direkt. Det kan bli en omväg, men till slut är man ändå framme. När jag hälsade på dig kunde jag verkligen se att det är en frisk, stark, glad och positiv Marita som har kommit fram ännu tydligare. Det bara lyser omkring dig!
När det gäller träning är denna vecka ”toppen” på våra veckor tillsammans. Ytterligare ett tufft pass ska till innan du får varva ner och hitta balansen tills vi ses och tills du går vidare. Denna vecka blir också din längtan uppfylld, eftersom du kommer att få lägga till en smörgås om dagen….Receptet får du separat.
Så kul att du kan klara några minuter i joggingspåret! Det är bara att kämpa på och lyssna på kroppen. Spring inte längre sträckor utan ta små kortare till att börja med, så att kroppen hinner vänja sig. Du gjorde helt rätt som njöt av ett glas vin…se upp bara, så det inte blir en vana (ler).
”Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre”
Många soliga vårkramar!
Bea

EvaLena KanebergEvaLena Kaneberg: ”Det gick så lätt att jogga”

Hej Bea.
Tänk vad tiden går fort!
Den här veckan har funkat riktigt bra och jag letar hela tiden nya recept att prova. Det roliga är att killarna också börjar tycka det är kul att prova nya grönsaker. En dag i affären kom de med en aubergine och undrade vad det var. Vi köpte den, så att de fick smaka den i maten på kvällen och de gillade den. Vi har också provat på quorn, som smakade lite som kyckling. Det svåraste är att få ihop en bra lunch på helgerna mellan fotbollsträningar och husrenovering. Det blir mycket sallad och soppa.
Träningsmässigt har jag hittat aktiviteter som passar mig just nu. Jag promenerar med stavar, cyklar på min motionscykel och joggar. Det jag saknar är att träna i grupp, men just nu finns ingen tid för det.
I fredags var det dags att ge sig ut i spåret och jogga. Jag var på bra humör, men kände mig lite trött. På väg till spåret intalade jag mig själv att eftersom jag klarade fyra gånger sex minuter i måndags, så borde jag klara det nu igen. Så var det dags. Sakta men säkert började jag jogga. Det flöt på SÅ bra i sex minuter och jag var inte trött. Då kände jag att ”kom igen, två minuter till” och inte ens då tog det emot. Hela tiden flyttade jag alltså fram mitt mål och rätt som det var, var jag tillbaka vid start två och en halv kilometer senare. Inte ens då stannade jag, utan då måste jag klara fyra gånger sex minuter, det vill säga 24 minuter, men där tog det stopp, så jag promenerade resten av rundan. Och jag, som inte ens tycker om att jogga! Men jag måste nog erkänna att det är rätt skönt efteråt.
Min målsättning för dessa tolv veckor står kvar. Jag vill bli en VBM (Väl Bevarad Mamma) och gå ner 10 kilo eller vara en bra bit på väg.
Enklast hittills har varit de lugna övningarna som jag gör innan jag går upp på morgonen och andningsövningen, för den kan man göra när man får en stund över.
Mat och motion kräver tid och planering, men det är kul nu när man kommit in i det.
Kram, EvaLena

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Vilken energi du har just nu”

Hej EvaLena!
Vissa veckor upplever vi hela världen som fantastisk och det finns många ljusglimtar i tillvaron. Andra veckor är lite mer grå och intetsägande. Att då bara vara i det, tänka att det är okej och göra mig medveten om vad jag väljer att lägga mitt fokus på dessa gråa dagar och veckor, gör att jag till slut väljer att lägga fokus på små, små saker och det som lyfter tillbaka mig…och färgerna kommer att bli starkare.
Härligt att läsa om din vecka. Vilken energi du har just nu! Rid på den vågen och njut av varje sekund. Se bara till att hitta små stunder för dig själv där du hinner reflektera lite och komma i balans, så att inte allt handlar om träning, mat och ombyggnation av hus. Så häftigt att ni också vågat prova nya maträtter och grönsaker!
Denna vecka är toppen på berget, det vill säga den tuffaste veckan när det gäller träningen. Jag har lagt till ytterligare ett cykelpass för dig. Sedan kommer vi att varva ner för att till sista veckan hitta en balans. När du joggar, tänk på att inte jogga för länge så att du är helt slut. Risken för skador ökar då, så försök hålla dig till intervallerna så att utvecklingen sker successivt. Men jag vet hur svårt det kan vara när allt går lätt!
”Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre”.
Många soliga vårkramar!
Bea

Helena PerssonHella Persson: ”Jag drömmer om en stor, flottig pizza…”

Lördag och söndag förra veckan var lite extra tuffa med extra arbetspass och förvarning på ”lingonveckan.” Och denna vecka har varit ett enda stort sötsug som jag har gett efter för. Så är det bara.
I tisdags var jag ute och joggade i kombination med powerwalk med en kompis som ska med på VårRuset och jag kände på onsdagskvällen att jag varit ute och sprungit. Skönt att ”äntligen” få lite träningsvärk! På torsdagen gick jag till mitt spinningpass, vilket tog 20 minuter enkel väg. Sedan valde jag att inte ta min entimmespromenad, eftersom jag ansåg att det räckte att gå i 20 minuter, spinna i 50 minuter och sedan gå 20 minuter tillbaka igen. Plus bollövningar när jag kommit hem. Eller?
Jag jobbade hela helgen (igen) och på söndagen körde jag en egen variant av intervallpasset à la VårRuset. Det blev fem minuters ”uppvärmningspromenad”, löpning 10 minuter, gång fyra minuter, löpning 11 minuter. Sedan blev det lite hej vilt, för då orkade jag inte så mycket mer. Men det tog 45 minuter och 26 sekunder att avverka fem kilometer. Jag vill i alla fall ned till 40 minuter.
Eftersom det var så fint väder dammade jag sedan av och pumpade cykeln och tog den till och från jobbet 20 minuter enkel väg. Kände mig superduktig idag!
Jag har fortfarande svårt att få in metoden i ”krypandet”, men försöker komma ihåg.
Jag känner mig dock nedstämd, för det känns nu extra tufft med alla ”förbud” och det blir som lite av tonårsrevolt/trotsålderssymptom…Jag vill äta och göra precis som jag vill och får tankar om att när detta är klart ska jag äta en stor flottig pizza, bara för att jag ”får”. Det är inte de tankarna jag vill ha när jag går ur KomiForm.
Hoppas att de inte är kvar så länge till…!
Hälsningar Hella

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Ta vara på guldkornen i vardagen”

Hej Hella!
När jag promenerade från Karlberg in till Odenplan i Stockholm idag, med solens strålar i ansiktet och massor av fågelkvitter, fick jag göra ett val: Att lyssna och njuta av detta ljud och detta ljus eller att låta mig dras med i det buller som bilarna kom med eller lägga fokus på alla avgaser jag andades in…. Jag valde det första alternativet. Jag förankrade alltså min intention för dagen, om att denna dag kommer vara spännande, kul och njutningsfull. Vilket den också hittills har varit, för det är alltid lika spännande att få svar från dig. Jag har njutit av vädret och trevliga arbetskamrater och jag har skrattat mycket redan!
I stället för att se de ”förbud” som finns blir mitt råd till dig att ta vara på alla guldkorn som finns i vardagen. Exempelvis skriver du att du kände dig duktig när du hade cyklat till jobbet. Försök plocka fram den känslan när du blir lite nedstämd, i stället för någon form av ”revanschtänk.” Vill du äta en stor pizza ska du också göra det för din egen skull och njuta av det och inte för att det finns ett förbud mot det. Men vill du det? Du är så härlig, Hella, en fantastisk tjej med båda fötterna på jorden. Jag tror att du har koll på läget och kommer välja bra saker för dig själv också i framtiden!
Denna vecka ökar vi tempot ytterligare. Ett pass till ska in, eftersom veckan är ”toppen” på träningen. Tänk på att följa intervallerna i träningsprogrammet jag ger, så att du inte åker på en skada eller liknande. Det räcker att jogga i åtta minuter och gå i två och att göra det tre gånger, i stället för att jogga tills du är slut… Jag lovar att du kommer att få ner tiden. Det är underbart att läsa om hur du kämpar med träningen trots ett tufft arbetsschema. Hoppas att denna veckan blir lite lugnare för dig på jobbfronten, så att du kan ha lite fokus på träningen som blir tuff.
”Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre”
Många soliga vårkramar!
Bea