Enligt zimbabwiska lant- och plantagearbetarfacket GAPWUZ (General Agriculture and Plantation Workers Union of Zimbabwe) har lantarbetarna drabbat på många olika sätt av den pågående terrorkampanjen”. De har fallit offer för våldet och jagats bort från sina arbetsplatser.
– Som om lantarbetarna inte drabbats tillräckligt hårt av jordockupationerna år för åtta år sedan. Nu är arbetarna återigen måltavla för det politiska våldet i spåren av ZANU (PF):s nederlag i senaste valet. Vi slickar fortfarande såren och utsätts nu för smärta och tortyr, säger GAPWUZ:s generalsekreterare Gertrude Hambira.

GAPWUZ har uppgifter om att minst 39 752 lantarbetare förlorat jobbet till följd av den nya våg av ”iscensatta jordockupationer” som genomförs av så kallade krigsveteraner.
– Lantarbetare ligger på sjukhus efter att ha skadats i våldsamheterna. Och som alla vet ligger farmerna mycket isolerat långt ute på landsbygden och det innebär ju att tillgången till sjukvård inte alltid är så god, säger Gertrude Hambira.