Maja Mehiläinen fick utmärkelsen för att hon stoppade bussar med stökiga skolelever i Härryda hösten 2007.
Hon är lite omtumlad men glad över att ha utsetts till årets skyddsombud.
– Det hade jag inte väntat mig. Jag gjorde ju bara mitt jobb som skyddsombud när jag stoppade bussarna. Men det är väldigt roligt att mina insatser uppskattas, säger Maja Mehiläinen på väg hem från arbetsmiljömässan för en timmes sömn innan det är dags för kvällspasset som förare för Vänersborgs Linjetrafik.

När hon stoppade bussarna i höstas fick det stor uppmärksamhet i media.
– Vi hade problem med stökiga ungdomar som bråkade och vandaliserade bussarna. När jag stoppade trafiken fick jag stort stöd av förarna och av många passagerare. Nu har det blivit bättre ordning. Vi har bra samarbete med skolan men fortfarande är det en liten grupp ungdomar som kan vara jobbiga att ha med i bussen.

Träffpunkt skyddsombud, som gav henne utmärkelsen, arrangeras av LO för att ge skyddsombuden möjlighet att möta kollegor och diskutera arbetsmiljöfrågor.
– Det var väldigt stimulerande att vara med vid arbetsmiljömässan. Jag fick många tips, bland annat när det gäller problemet med vibrationer, säger Maja Mehiläinen som också är arbetsplatsombud för de två garagen i Skene och Härryda.