Marita TunemarMarita Tunemar: ”Jag tänker mer på mig själv nu”

Hej igen!

Söndag förmiddag och lätt snö-regn i Öregrund. Jag var på en skön promenad tidigt i morse.
Sedan förra veckan tränar jag också på att andas med magen i olika situationer, till exempel vid TV:n, vid möten på jobbet och vid bilkörning, men mest under promenaderna och på bollen. Jag känner att jag behöver öva mycket på det för att det ska bli helt naturligt.
Jag är också till fullo överens med mig själv när det gäller att ge mig ut och motionera. Det finns inget motstånd.
Längtar ut och blir glad över att det är dags för en omgång, igen. Jag har lärt mig vad jag behöver få i mig före promenaderna. Idag blev det två små kiwifrukter och lite vatten. Jag känner mig harmonisk när jag går iväg och koncentrerar mig på hållning och andning. Under tiden planerar jag dagen i tanken, reflekterar över allt möjligt, rensar huvudet…Sedan är det underbart med dusch, frukost och en lugn stund med en tidning. Jag börjar jobba 14.30.
Här ett exempel på hur jag har förändrats till att tänka på mig själv: I fredags var jag ledig och jag hade planerat att gå på gymmet. Då behövde Mikael barnvakt till lilla Alva för att lite akut
jobba en dag av sin pappaledighet. Förut hade jag åkt på direkten, men nu fick de lov att vänta tills farmor gymmat i lugn och ro. Dagen blev toppen, solen sken och jag var ute med barnvagn och hund i två timmar. Mikael var nöjd och hade uträttat mycket, trots kortare dag.
Tack för den här veckan. Vi hörs!
Marita

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Härligt att du lärt dig prioritera dig själv”

Hej Marita!
Det är så härligt att läsa hur du nu prioriterar sådant du vill göra först, för att sedan kunna vara den du vill när du till exempel umgås med barn och barnbarn! Låt andningsövningarna ta den tid du behöver och gör dem så naturligt som möjligt, så kommer de att flyta på lite bättre med tiden.
Jag är så glad över att du kommit i gång på gymmet och att du trivs med det. Det är enormt effektivt och bra för både muskler och leder. Hoppas också att du vågar börja småjogga försiktigt några minuter, för att sedan gå. Om du märker att ditt knä säger ifrån, berätta det direkt så att du inte överbelastar i det här läget. Men jag tror att med rätt teknik får du upp flåset med hjälp av denna skonsamma joggning!
Nu är det bara några veckor kvar och denna vecka ska du fokusera på utmaningar och val. Reflektera över frågeställningarna, samtidigt som du funderar på om du har kvar din målsättning eller om det är något som ändrats på vägen.
”Man väljer aldrig fel väg, vägar kan bara vara lite annorlunda och olika. En del är raka, en del är kurviga och ibland kan en väg även vara en omväg. När du har bestämt dig för vilket tillstånd du vill ha eller skapa kommer du också att välja den väg som för dig dit!” Bea Ahlperby
Varma kramar till dig!
Bea

EvaLena KanebergEvaLena Kaneberg: ”Den här veckan har varit lite slapp”

Hej Bea!
Denna vecka har varit tuff. Jag har inte haft rätta lusten att kämpa och därför har det blivit lite slappt.
Här min vecka i korthet.
Måndag: Upp tidigt och sjunga för Pontus som fyller år. Sedan äter vi frukost tillsammans. Så iväg. Det är kurs på jobbet, men jag hinner först stanna och byta en present och äta lunch, Mc Donalds kycklingburgare.
Dagens träning blir 30 minuter på motionscykeln på kvällen.
Tisdag: Upp tidigt och sjunga för Rasmus, som fyller år. Inte lätt att vara tvilling och lillebror och dessutom fylla dagen efter! Jag äter en banan när de äter frukost och sen ger jag mig ut i spåret. Idag ska det joggas. Det går bra fyra minuter gånger fem, så det får duga. Benen känns lite stumma efter cyklingen igår. Till kvällsmat ska killarna baka pizza. Inte nyttigt, men gott. Jag tar en bit plus grönsallad.
Onsdag: Jag har jobbat och vaknar vid 15.30, då jag fortfarande känner mig trött och sur. Ute är det snöblandat regn, så jag får övertala mig själv en stund innan jag går ut på en timmes rask promenad i skogen. Väl hemma kommer bollen fram. Jag gör alla övningar, men bara en gång. Hur peppar jag mig själv sådana här dagar? När jag gör bollövningarna har jag ju promenerat och det är lätt att ge upp. Där skulle jag behöva vara i en grupp, så att tävlingsmänniskan i mig vaknar och säger att jag inte ska vara sämst.
Torsdag: Vaknar strax efter klockan 15. Äter ett äpple medan jag pratar med killarna. Sen åker skorna på och så iväg till spåret i skogen. Att gå fram och tillbaka plus två varv tar exakt en timme. Idag fick stavarna följa med. Inga bollövningar idag.
Fredag: Vaknar klockan 13 och är taggad att ge mig ut och springa. Det går bra med fyra minuters joggning och idag blev det sex gånger. På eftermiddagen träffar jag tjejerna jag var i fjällen med i februari. Vi gick på After work och där blev det två glas vin.
Lördag-söndag: Full rulle, som vanligt. Har varit ute och promenerat, men slarvat med bollen. Det blev lite boll bara ena dagen.
”Energi” är ordet jag tänker på och känner när jag tränar. Dock inte denna vecka.
Matmässigt går det bra förutom lunchen i måndags och pizzan, men jag kan inte helt avstå från spannmål. Ibland blir det en knäckemacka eller pasta till maten.
Hälsningar
EvaLena

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Nej, du har kämpat på otroligt bra”

Hej EvaLena!
Att få ihop sin tid och prioritera sig själv när det snurrar på runt omkring en kan vara tufft ibland. Jag tycker du har kämpat på otroligt bra med tanke på ditt schema denna vecka! Det ser ut som om du hittat en form för hur du ska peppa dig själv och denna vecka kommer ytterligare tips på detta. Läs texten om Nya Utmaningar och fundera över det tillstånd du vill vara i när det är som bäst för dig! När du gör dina lugna rörelser kan det vara en idé att bara tänka på de tillstånd du vill uppnå och bara känna det du upplever när du tänker på dem.
Vad kul att läsa om att det kändes lättare i joggingspåret! Nu ska du få lägga till två minuter, så du joggar lite längre. I stället gör du bara fyra intervaller.
Vad gäller maten tycker jag det verkar fungera bra för dig. Tänk, att du äter enligt 80-20 modell. Det betyder att du väljer bra saker under 80 procent av din tid, medan du under de övriga 20 procenten väljer vad du vill. Men det är lite som vi pratat om tidigare, att så länge ni fortfarande går ner i vikt och inte är riktigt viktstabila är det bra att de där 20 procenten inte överdrivs utan att ni tar hänsyn till hur magen mår. Samtidigt som det ska fungera med familjens önskemål!
”Man väljer aldrig fel väg, vägar kan bara vara lite annorlunda och olika. En del är raka, en del är kurviga och ibland kan en väg även vara en omväg. När du har bestämt dig för vilket tillstånd du vill ha eller skapa kommer du också att välja den väg som för dig dit!” Bea Ahlperby

Varma kramar till dig!
Bea

Helena PerssonHella Persson: ”Det blev lite matfusk i helgen”

Jobbmässigt har det varit en ganska lugn vecka, men min lediga helg blev inställd eftersom jag ringdes in att jobba både lördag och söndag. Detta medförde stress, ”matfusk” och två missade promenader plus ett intervallpass. Men nu ikväll körde jag gång 30 minuter, intervall 36 minuter och gång 15 minuter, så jag förlorar bara en promenad denna vecka.
På grund av impulsjobbet blev det både knäckemackor och en pastasallad…
Det är fortfarande svårt att komma in i en rytm med krypandet och lugna rörelser. Krypandet brukar jag göra efter träning, men de dagar jag inte tränar glömmer jag lätt bort det. Känner att jag inte har tålamod att ligga och sega…Ska kolla efter en dvd med yoga eller liknande i stället, om det funkar.
Vad jag säger till mig själv innan passet…? Spinningen är ju ALLTID kul. Till den längtar jag bara och hoppas att de ska köra bra musik, vilket får mig att prestera mer och bättre. Kommer det en bra låt tar jag i lite extra.
Promenaderna och intervallpasset får jag ibland tvinga mig till. Jag måste oftast planera in dem, så jag förbereder mig dagen innan på att jag ska upp i skaplig tid och träna.
Under tiden på löpbandet tänker jag inte så mycket, men när jag känner att jag inte orkar mer peppar jag mig själv med: ”Kom igen, en liten bit till…”och så vidare. Om jag ibland byter låt på mp3-spelaren kan det gå lättare.
Efter träningen har jag en känsla av ”yes, jag orkade” och ”äntligen färdig”. Ibland är jag helt slut och orkar inget mer, eller så får jag mer kraft och har fullt upp resten av dagen.
En glad nyhet är att jag nu efter snart två år äntligen fått tillsvidareanställning!
Hälsningar Hella

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Fokusera på det som fungerar”

Hej Hella!
Grattis till din tillsvidareanställning! Vad glad jag blir när jag läser det!
Härligt kämpat. Det såg ut som ett tajt schema när du nu fick hoppa in och jobba på dina lediga dagar, så jag hoppas att du fått återhämtning efter helgen i stället. När det blir sådana omkastningar i tillvaron med påföljande ”matfusk” och missade promenader, lägg då fokus på det som fungerar. Knäckemackor och pastasallad är helt OK alternativ och som tumregel kan du försöka få ihop vardagen genom ett 80/20-tänk. Det innebär att om du äter och tränar så som du vill och behöver under 80 procent av din tid, kan det få bli lite annorlunda eller spontant under resterande 20 procent av tiden.
Det är alltså bara att ta nya tag efter sådana oplanerade dagar och när det blir lite stressigt, stäm av vilka val du gör och hur du kan göra dem så bra som möjligt för dig själv.
Till denna vecka ska du fundera över om målsättningen du gjorde upp i början finns kvar eller om den har ändrats på vägen. Ta gärna lite tid för reflektion kring din intention och det tillstånd du vill ha och ta med de tankarna när du gör de lugna rörelserna.
”Man väljer aldrig fel väg, vägar kan bara vara lite annorlunda och olika. En del är raka, en del är kurviga och ibland kan en väg även vara en omväg. När du har bestämt dig för vilket tillstånd du vill ha eller skapa kommer du också att välja den väg som för dig dit!” Bea Ahlperby
Varma kramar till dig!
Bea