För några dagar sedan påbörjades också en konflikt bland hamnarbetarna i Göteborg. Där är snittlönen 36000 i månaden.
Det är mera punsch i den konflikten. Skulle jag tippa vem som kommer ut som vinnare av syrrorna och hamnarbetarna så sätter jag mina pengar på grabbarna i hamnen.

Jag tänker inte jämföra så mycket. Sånt är alltid knepigt. Men det är lätt att konstatera att arbetsgivaren i vården har en otrolig fördel när de kan stoppa delar av vårdförbundets strejk genom att hävda samhällsfarlighet. När tjejer (ja, mestadels i alla fall) som tjänar 19000 strejkar är det samhällsfarligt. När killar som tjänar 30000 strejkar då är det inte det.

Är inte det konstigt?

Borde inte samhällsnyttan återspegla sig i lönekuvertet på minsta sätt? Hur kommer det sig att de som varje dag utför livsviktigt arbete och som till varje pris måste tvingas att vara på jobbet har de lägre lönerna?

Visst handlar det om kvinnor och män. Och visst handlar det om att vi på något sätt alltid värdera männens lönekrav som viktigare och riktigare. Men jag känner djupt var min största sympati ligger någonstans idag.