Pia Schelin var först skeptisk: När jag först fick höra om att det fanns en gren i yrkes-SM som hette omvårdnad tänkte jag kan man verkligen tävla i det?

Men det kan man alltså. Tävlingarna är uppdelade i tre grenar: äldreboende, hemtjänst och akutsjukvård.  Att omvårdnad finns med här är enormt viktigt för vårt yrke. Det visar att vi inte bara kokar gröt och torkar gamla i rumpan, säger Pia Schelin, som till vardags arbetar i hemtjänsten i Eksjö och också sitter i Kommunals branschråd för äldreomsorg.


Som domare tittar
hon på när två tävlande åt gången ställer upp och vårdar” statister, som alltså spelar sjuka eller gamla. Också statisterna är kommunalare.
Det är mycket man som domare ska ha koll på. Pia Schelin räknar upp:
– Det handlar om bemötande, förhållningssätt, ergonomi, hur man förbereder sig, samarbetsförmåga och så det som kanske är viktigast av allt: hygienen. Eleverna är otroligt duktiga och det är aldrig några jättemissar.


Det vinnande laget
får sedan tävla för Sverige i något som heter ”Euro Skills”, yrkes-EM, i Holland. Vinnarna där går vidare till yrkes-VM i Kanada 2009. Yrkes-SM arrangeras av organisationen Youth Skills Sweden och är ett samarbete mellan staten, LO och Svenskt Näringsliv.

Tävlingarna pågår i Elmiamässan i Jönköping till och med i morgon lördag  och det är öppet för vem som helst att komma och titta. De tävlande kommer från följande städer: Karlstad, Katrineholm, Lund, Sundsvall, Vetlanda och Vänersborg.