– Inom serviceboendet har vi provat att dela upp jobbet så. Kommunens städenhet går in och tar hand om städningen. Om det faller väl ut kanske vi börjar testa i liten skala även inom hemtjänsten, säger Tommy Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Östra Göinge kommun.

Tommy Johansson
Tommy Johansson, kommunalråd (s) i Östra Göinge kommun.

Vad vinner ni på att lägga ut städningen?
– Det finns flera fördelar. En är att om vi ska kunna behålla en god rekrytering av undersköterskor till hemtjänsten är det bra om de får jobba med vad de är proffs på, omvårdnad. Arbetsmiljön är en annan vinst. Professionella städbolag har sin egen utrustning medan undersköterskorna idag städar med de redskap pensionärerna har hemma.

– Dessutom finns en näringspolitisk fördel. Vi är en liten kommun och om vi vill att privata städbolag ska kunna etablera sig måste det finnas arbetstillfällen för dem. Då kan också de pensionärer som inte har rätt till hemtjänst köpa städning om de vill.
Finns det inga risker med det här då?
– Jo då. Undersköterskan har ett annat ansvar än en städare. Om hon går hem till någon och städar så ser hon också hur den gamla mår. Man kan tappa en del av översynen. Vi har en lång erfarenhet av hemtjänsten som den fungerar idag och det här skulle vara något nytt och oprövat.
Är det ändå möjligt att genomföra, menar du?
– Det är som sagt bara på diskussionsstadiet. Men vi ska utvärdera hur det går på servicehemmet och sedan ta det vidare därifrån.