Sveriges första världsbutik startades i Göteborg för nästan 40 år sen, då begreppet Rättvis Handel lanserades. Idag talar man om Rättvisemärkt eller Fair Trade.
– Den här butiken är ingen gullig butik med exotiska varor, här kan man handla kläder till barn eller vuxna, leksaker, keramik, smycken och en del livsmedel, säger Stina Berg, projektledare för butiken.

Lars Lindén, småföretagare i Timrå och nu riksdagsledamot (kd) har varit engagerad i Fair Trade och Rättvis handel i många år. När han kom till Stockholm 2002 tyckte han att det borde finnas en världsbutik i huvudstaden också, när det fanns på så många andra håll.
Två halvtidsanställda kommer att arbeta i butiken tillsammans med volontärer.
– Många människor hör av sig och vill hjälpa till, berättar Stina Berg, alltifrån arkitekter som ritat inredningen till människor som vill hjälpa till att sälja, det är jätteroligt.  

Butiken finns på Tegnérgatan 8, i en del av lokalerna som Gummessons Bok & Musik har, Stockholms äldsta bokhandel. Aktiekapitalet, en halv miljon, kommer från församlingar, Stockholms stift, frikyrkoförsamlingar och enskilda personer.

När varor är rättvisemärkta, märkta med Fair Trade, innebär det att de ska ha tillverkats under förhållanden där mänskliga rättigheter respekteras.
Märkningen ska också bidra till ekonomisk utveckling och ökad miljöhänsyn.
• Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
• Barnarbete och diskriminering motverkas
• Demokratin och rätten att gå med i en fackförening främjas
• Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt
• Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas