Varför så själv i stället för att köpa färdiga plantor?
– Det är en stor odlarglädje i att så. Dessutom är det närodlat och ekologiskt. Du har ett mycket större sortiment om du väljer frön. Du kan välja speciella smaker och färger. Till exempel finns det många extra söta grönsaks­varianter. Och många häftiga, annorlunda färger. Tänk dig gula rädisor, vita rödbetor och lila morötter.
Ska man lita på texten på pås­arna?
– Det som står på påsarna brukar stämma. Däremot kan det hända att man ibland får fel blomma eller grönsak i påsen och att grobarhetsprocenten kan variera.  Förvara fröna där det är torrt, svalt och mörkt. Avståndet som står på påsarna är slut­avståndet och inte det avstånd du ska plantera med, så snåla inte på fröna. I stället bör du gallra ordentligt när plantorna kommer upp.
Hur förkultiverar man?
– Tidsperioden beror helt på vilken grönsak det gäller. Den optimala såtemperaturen för de flesta frön är mellan 20-25°C.  När de har börjat gro ska temperaturen sänkas. När de sedan är färdiga att planteras ut måste du låta plantorna få vänja sig vid utomhustemperaturen stegvis.
Din egen fröfavorit?
 – Jordmandel, en rotgrönsak från Egypten. I Egypten växer de som ogräs, men här övervintrar de inte tyvärr. De är mycket goda att äta, antingen råa eller rost­ade.

Tre praktexempel

Tomater:  Så inomhus sex veckor före utplanteringen. Du behöver extrabelysning i form av dagsljuslampor.
Sallad:  Viktigt att gallra eftersom den blir så stor. Så i flera omgångar under året, börja redan nu. Plocksallad är en tacksam sort. 18-20° C är optimal såtemperatur. Förgror du mitt i sommaren kan du ställa in dem i kylskåpet ett kort tag.
Dill: Direktså! Använd mycket frön och  kasta över hela grönsaks­landet - man vet aldrig var den trivs bäst.