Volvojobbarnas mångårige ordförande Olle Lundvigsson välkomnade henne som nästa regeringschef.

Götetborg är fortfarande en röd storstad. Kommunalrådet Göran Johansson håller den i en stadig socialdemokratisk hand. Och den infödda stockholmaren Mona Sahlin, som varit på Liseberg och kikat på Chalmerelevernas traditionella valborgsparad, kallade Göteborg  för arbetarrörelsens huvudstad, en plats där allmännyttan får fortsätta satsa på hyresrätter, där kollektivtrafiken är billig och det ordnas sommarjobb till ungdomar. ”Jag är stolt över att stå här i Göteborg i dag”, för oss socialdemokrater är detta huvudstaden, ” sa hon och möttes förstås av kraftiga applåder.

Dessa duggade tätt även under resten av det agitatoriska och ideologiska talet. Inte minst när hon klämde till regeringen. Och detta skedde åtskilliga gånger under den Sahlinska halvtimmen, som innehöll skarp kritik av den borgerliga regeringens skattesänkningar och stark betoning av solidaritet och fördelning efter behov. ”200 kr i skattesänkning räcker varken till skolbibliotek eller allmännytta. Vi ska betala skatt efter förmåga och få tillbaks efter behov.”

Men först hade SSU-ordförande Sofia Bringsaas lågmält, men med stor intensitet talat om ett brännbart ämne som invandrartjejers rättigheter. ”Det är tjejer som inte får leva det liv som jag lever och som deras bröder lever, som tvingas ljuga och smussla för att undvika fysiskt och psykiskt våld. De här tjejerna behöver vårt stöd och de behöver det nu!” sa hon bland annat.

Mona Sahlin, som sedan tog över mikrofonen och de cirka 10 000 åhörarna, varav de flesta även gått i demonstrationståget, sa sig vilja ingjuta mod och skingra de mörka molnen som ”inte bara hopas över Götaplatsen, utan i hela Sverige.”  Precis som i sitt installationstal för ett år sedan lovade hon att socialdemokratin ska förbli en samhällskritisk rörelse och att individer ska vara viktigare än system. Socialdemokratin är en frihetsrörelse underströk hon igen, och precis som då citerade hon den mördade statsministern Olof Palme och den mördade utrikesministern Anna Lindh.

– Vi måste vara tydliga med vår vision, fortsatte hon och upprepade att alla ska med – och att det börjar bli dags att berätta vart resan ska gå. Gamla frågor kan kräva nya svar och lösningar.
Vilka kom hon inte in på, men lanserade i alla fall ett konkret förslag om att arbetsförmedlingarna ska kunna hjälpa till med att förmedla även hjälp till kompetensutveckling, till högskola och folkhögskola.

Rädda vår strejkrätt från EU:s jurister, stod det på ett av demonstrationsplakaten, som bars av medlemmar i Transportfacket. Och Mona Sahlin tog upp frågan och sa att hon driver på så att Fredrik Reinfeldt ska agera för att rädda kollektivavtalen och försäkrade:
– Vi kommer aldrig att svikta i kampen för kollektivavtal och mot lönedumpning,
 Om detta lugnar den EU-kritiska oppositionen i rörelsen återstår dock att se.

Sammantaget verkade dock Mona Sahlin ha gått hem i socialdemokraternas nya skyltfönster.
– Hon kickar till vår statsminister, då blir man glad, sa en av veteranerna  i publiken och såg nöjd ut.