Några direkta direktiv får inte socialdemokraternas första majtalare från partiet. I alla fall inte enligt partisekreterare Marita Ulvskog.

Marita Ulvskog
Marita Ulvskog, partisekreterare för socialdemokraterna.

– Nej, men de kan få ett underlag med ett antal rubriker, som ”jobben”, ”utbildning”, ”vård efter behov, inte efter plånbok” med 15-20 rader om vad man kan tala om. Det kan vara vad man ska säga om jobben om man talar på en ort med stora varsel till exempel eller vad man kan säga om sjukvården där det införs vårdval som i Stockholm. Alla är inte vana talare och då servar vi med det.
Har ni särskilda teman olika år?
– Vi har olika huvudteman för första maj. Temat i år är ”Frihet kräver rättvisa”. Vår frihet handlar om att göra saker ihop, den landar inte i enkla förslag som sänkta skatter. Jag tror att många talare kommer att inleda med vår syn på frihet jämfört med regeringens syn på frihet.
Är det en fördel att ni inte sitter vid makten när ni är ute och demonstrerar?
– Nja, jag tror inte att det är någon stor skillnad. Jätteskillnaden ligger förstås i att vi inte längre har makten i landet, men jag tror inte första maj påverkas. Även om vissa tycker att vi är ett maktparti är vi alltid rätt inställda på att vara i opposition.
Vad gör en bra talare och ett bra första majtal?
– En bra talare måste kunna släppa kontakten med sitt talarmanus och tala med människorna som står framför. Att man har roliga formuleringar, det är jättekul om man har med kopplingar till platsen där man talar. Äkta, starka känslor är alltid bra när man ska hålla tal.
Vem är din önsketalare till första maj?
– Vi har många bra talare inom vår rörelse, allt ifrån Mona Sahlin till riksdagsledamoten Peter Hultqvist från Dalarna. Men det är klart, Nelson Mandela i sin krafts dagar skulle slå allt. Jag tyckte också mycket om Olof Palme förstås, han var som gjord för första maj.

Första maj firas sedan 1890 runt om i världen av arbetarpartier och fackföreningar med demonstrationer och tal.