Det första året är man elev på skolan, och från och med andra året är man ute i jobb en stor del av tiden. Då ska man enligt planerna få lärlingslön.
Efter gymnasieutbildningen är det tänkt att eleverna ska gå vidare till 20-veckorsutbildningen på Räddningsverkets skola.
– Vi hoppas att fler får upp ögonen för yrket, det behövs unga som fyller upp efter de stora pensionsavgångar som kommer inom yrket. Vi räknar med att också få intresserade från Ängelholm, Svalöv, Lund och Helsingborg, säger Anders Olofsson, samordnare i Malmö.

Peter Hammarin, ombudsman på Kommunal, tycker initiativet är bra:
– Både vi och SSR, Skorstensfejarmästarförbundet, är positiva. Vi ska förstås förhandla och hitta en anställningsform och ersättning för eleverna när de är ute och jobbar. De här eleverna kommer att vara väl förberedda och kunniga när de utbildar sig vidare.
Utbildningen sker i samverkan mellan Malmö stad, Lunds kommun och SIMAB – Sotarna i Skåne.