Det är inte enkelt, när de fina kvällarna kommer och ens ungar vill ut med kompisarna. Och alla andra får vara ute till två. Eller tre.
Och själv ska man kanske ha middag med andra vuxna och lite gott vin och trevligt prat. Har barnen bara mobiler med sig så ordnar sig det mesta. Hoppas vi.

Vår alkoholkultur gör det nästan omöjligt att åstadkomma en nykter tonårstid för barnen. Men det är värt ett försök. Frågan är bara hur jobbig man orkar vara som mamma eller pappa när barnen förbjuder en att komma på oväntat besök. Men det lönar sig att hålla koll. Ta en promenad i kvarteren där de unga håller till. Hämta efter festen. Och för barnen blir det ett stöd, att våga säga nej till det värsta råsupandet. Det som kan sluta på akuten, eller i värsta fall med döden.

I Sarajevo ser man inga fulla ungdomar på stan, hörde jag häromdagen på SR-programmet Metropol. Skulle någon mot förmodan vingla till i vuxnas åsyn blir de genast ombedda av någon i deras närhet att gå hem. Och de lomar snällt iväg!
Den svenska och finska och engelska modellen med ungdomar som dricker sig närmast redlösa är sorglig och riskabel, både för nutid och framtid.
DN skriver i dag om att Carin Götblad, länspolismästaren i Stockholm, delat ut informationsblad utanför Systemet tillsammans med volontärer inom polisen. Hon vill att föräldrar engagerar sig i vad deras barn gör.
”Vi vet att många dricker alkohol för första gången den här helgen, och mot den här bakgrunden är det extra viktigt att nyktra vuxna finns ute bland våra ungdomar, säger hon.

Götblad har rätt. Föräldrar har en uppgift. Och vi måste tyvärr vara misstänksamma inför kvällar och helger som dessa.  Det är egentligen inte polisen som ska hitta våra alkoholförgiftade tonåringar och ringa hem till helt ovetande vuxna.
Samtidigt ska vi bygga tillit. Och inte fördöma. Ungar provar saker och det händer något, och de måste våga be om hjälp och kunna prata om det som hänt, utan att mötas av straffpredikan. Det är en svår balansgång.
Hemligheter kommer de alltid att ha. Sånt som man får veta senare, när de är i 20-årsåldern och allt gick bra…

Människor som dricker alkohol hamnar oftare i bråk och utsätter sig oftare för fara, visar forskning, som redovisas i radions Dagens Eko-nyheter i dag. Hjärnan har inte förmåga att reagera på hotfulla situationer. Detta behöver de unga få veta innan de ger sig ut!
Langa inte sprit till dina barn i någon sorts tro att detta hindrar dem att köpa svartsprit. Det får dem bara att dricka mer.
Var vaksam på erbjudanden som ”is till festen”, som man kan se på stora plakat i Stockholm. Det betyder inte is, utan är ett kodord för sprit.
Prata med dina ungar om vad de riskerar när de försätter sig själva i ett hjälplöst tillstånd. Att vakna upp, sexuellt utnyttjad utan att minnas vad som hänt. Att hamna i slagsmål, misshandel och rentav själv bli förövare och göra något som får konsekvenser för resten av livet.

Nolltolerans mot ungdomsfylla är det enda raka. Men vad kräver detta av oss? Orkar vi vuxna ta konsekvenserna?