Fokusering
”Din mage talar om hur du mår”

Denna vecka ska du försöka att ta reda på vad din mage mår bra av. Du ska stämma av hur din avföring ser ut, till färg och konsistens och hur den reagerar på olika typer av mat och fibertyper.

Kostfibrer
Kostfibrer ger inte någon mängd energi men har ändå en stor betydelse för hur vi mår. Kostfibrer är osmältbara växtdelar som finns i spannmålsprodukter, grönsaker, frukt, bär och vissa frön. De delas in i två grupper, lösliga och olösliga. Med det menas att de kan lösas upp i vatten eller inte. Lösliga fibrer som bl a finns i havre, korn, frukt och frön påverkar kroppens blodkolesterol, blodsocker och insulin – nivån positivt. Olösliga fibrer håller magen i trim och minskar risken för förstoppning. De förekommer främst i de fyra sädeskornens ytskikt, det vill säga kliet.
Även om fibrer är nyttigt så kan ett för stort intag av vattenolösliga fibrer orsaka problem för magen vilket innebär att lagom är bäst. Äter man en allsidig kost med kolhydrater, frukter och grönsaker så får man oftast i sig de fibrer man behöver.

Att reflektera över
Går jag på toaletten varje dag?
Har min avföring en vågig, fast form och ”flyter” den i toaletten?

Motion
Morgonpromenad 1 h
Styrkepass 3 ggr på bollen (se tidigare program)
1 övrig aktivitet – gärna med lite mer puls höjande effekt – ex spinning, gympa, cardio maskiner (cykel, crosstrainer, trampmaskin m fl)

Matsedel
Gå tillbaka till vecka 1 och ät från den matsedeln men fortsätt med en kost fri från mjöl. Fortsätt med att minimera mjölkintaget så mycket det går och väljer soja eller havre mjölk/grädde. Ät mycket frukt och grönt.
Nu till påsk tycker jag att det är helt ok att ni äter som ni vill någon av dagarna men med en baktanke på det ni hittills har lärt er.
Ex. naturgodis, 70 % choklad, mycket proteiner från påskbuffén (om det blir en sådan) och det är helt okej att dricka något glas vin om du vill själv. Var uppmärksam på hur din mage reagerar den dagen det ev. blir lite mer fest.