SVAR: Din fråga är ständigt aktuell. Det är inte lätt att få till det med bra och regelbundna mat- och sovtider när man har natt-arbete! Men det finns några hållpunkter, som underlättar för kroppen och som också gör att den får en bättre återhämtning.
Enligt expertisen ska du försöka äta på så normala tider som möjligt också de dagar/nätter du jobbar. Det innebär att du äter frukost innan du går och lägger dig på morgonen, lunch när du vaknar och middag på kvällen. Skälen till detta är att kroppen går ner på ”sparlåga” under natten och inte kräver lika mycket energi då. På natten rekommenderas alltså frukt och eventuellt ett enklare yoghurtmål eller en soppa.
Allmänt sett har vi olika sömnbehov. Men viktigast är att vi får den så kallade djupsömnen, då hjärnan återhämtar sig allra mest. Marie Söderström är legitimerad psykolog med inriktning på kognitiv beteendeterapi och har arbetat med stress- och sömnforskning i många år. Hon menar att vi kan ta igen förlorad sömn. Om vi sovit dåligt eller ”missat” en natts sömn har kroppen alltså lättare att komma in i djupsömnen när vi lägger oss nästa dag. Den befinner sig också längre i detta stadium. På så sätt hinner kroppen reparera sig trots att vi inte sover längre. För att komma ner i djupsömn behöver vi vårt sömnhormon melatonin, som bildas när det är mörkt och som följer dygnsrytmen. Mitt tips är att du mörkbelägger så mycket som möjligt för att maximera återhämtningen när du ska sova under förmiddagen.
Vad gäller ledighet för återhämtning mellan passen hänvisar jag till Arbetsmiljöverket, www.av.se som sätter upp riktlinjer för vad som är rimligt vid nattarbete.