Hillary Clintons seger i Pennsylvania gör att kampen mot Barack Obama går vidare. Än så länge har deras och demokraternas strid bara en vinnare – republikanen John McCain.

Fackföreningsrörelsen har därför startat en kampanj mot McCain. Det är USA:s största centralorganisation AFL-CIO (som man kan jämföra med svenska LO) som dragit igång ”McCain revealed”, eller McCain avslöjad.
– Den här hjältegrejen han spelar på, den amerikanska legenden… det fungerar bra. Särskilt på den amerikanska landsbygden. Hela hans enkla sätt att resonera tilltalar många arbetare. Därför är det otroligt viktigt att vi får ut vad han egentligen står för och vem han är mer än en krigshjälte, säger Patrick Eiding.
Patrick Eiding är ordförande för AFL-CIO i Pennsylvania och har tidigare varit superdelegat på demokraternas konvent.
– Visst har McCain varit krigsfånge, jag tänker inte ta en diskussion om det, men det är 40 år sedan. Och idag är det Amerikas alla arbetande människor som är fångna i dåliga villkor. Det är det vi måste föra fram, fortsätter han.

John McCain framställs ofta som hjälten från kriget, veteranen som torterats som krigsfånge och som dessutom stått utanför etablissemanget i sitt parti. Han är ”the lonesome cowboy” som gått sin egen väg.
Men fackföreningsrörelsen vill ersätta den bilden med vad han egentligen står för och vilken politik han tänker driva om han blir president. Kritiken går ut på att John McCain skulle vara en katastrof för arbetare, eller som de ofta säger i USA, för ”working families”.
McCains ekonomiska politik är bara en förlängning av den politik som Bush har drivit de senaste sju åren och som varit förödande för USA, menar AFL-CIO. Och pekar på att jobben försvinner, nedgång i ekonomin, ökad fattigdom och att kostnaderna för sjukvård har rusat i höjden.
– Om människor bara kan komma bort ifrån sina fördomar mot en kvinna eller en svart man borde det här valet vara en promenadseger, säger Patrick Eiding.

I en delstat som Pennsylvania har till exempel den årliga inkomsten inte ökat de senaste åren utan tvärtom, minskat med 900 dollar (ca 5500 kronor) sedan år 2000.
Budskapet mot John McCain förs ut på flera sätt. De fackliga gräsrötterna delar ut flygblad och knackar dörr. På webben har man skapat en sida där en virtuell bok berättar om McCains åsikter om ekonomi, sjukvård, arbetsrätt, pensionstrygghet och om hans förhållande till George W. Bush.
   
Det är främst de ekonomiska frågorna och att fler ska ha rätt till sjukvård och ha ett jobb som fackföreningsrörelsen vill göra till de viktiga valfrågorna i år. Det är där de ser demokraternas chans mot John McCain.
– I valet för fyra år sedan röstade människor på Bush för att de var rädda efter 11 september. Det valet hade inget med ekonomi att göra. Men nu måste folk tänka på hur de ska komma till jobben (bensinpriset stiger rejält i USA, reds anm.), om de har ett jobb att åka till och vad de ska sätta på matbordet, säger Patrick Eiding.