Nina Jansdotter
Nina Jansdotter.

– Självkänslan påverkar vilken typ av jobb man väljer och om man stannar kvar i en situation som inte är bra. Människor med låg självkänsla har lättare att gå in i väggen. De ställer höga krav och lyssnar inte på sig själva, säger Nina Jansdotter.
Hon arbetar som coach och har skrivit boken ”Självkänsla på jobbet”. Tankarna har hon hämtat från den akademiska traditionen, samt yoga och new age.

Alla människor är olika, därför anser hon att det inte finns en väg att gå. Trots att boken är full av råd, konstaterar hon att det inte finns några quick-fix, det handlar om en livsprocess.
Sig själv har hon jobbat med i tjugo år och fått bukt med panik­-ångest och oro. Hennes sjuåriga dotter är autistisk, det har också gett Nina Jansdotter självkännedom och gjort att hon övat upp tålamod, tydlighet, närvaro och effektivitet.
– För bättre självkänsla krävs att man stannar upp och funderar över vem man är, hur man gör och drar lärdom.
I arbetslivet kan det handla om att man om igen hamnar i samma situation. I det läget tycker Nina Jansdotter att man ska akta sig för att skylla på sig själv. I stället ska man försöka se möjligheter till förändring, se sina starka sidor, vad man är bra på i yrket och i jobbet. Sedan ska man ta upp det i utvecklingssamtal, löneförhandlingar och vid anställningsintervjuer.
– Har man låg självkänsla är det svårt. Men man kan träna sig.

Nina Jansdotter pratar om jobb­fällor. En är bekräftelsefällan, där hamnar många kvinnor som vill vara duktiga.
– Självkänslan kan bygga på att det är viktigt att hjälpa andra. Men man kan behöva säga nej för att orka ge.
En annan jobbfälla är fel chef. Har man hög självkänsla kan man ta en dialog med chefen, funkar det inte kan man byta jobb och försöka välja rätt chef. Har man låg självkänsla kanske man inte vågar prata med chefen, man är rädd att bli av med jobbet och blir ett offer. För­ändring kräver att man jobbar med sina tankar för att lyfta sig själv.
– Jag är värd ett jobb där jag trivs, mår bra och utvecklas. Man kan bekräfta sig själv, skriva ner positiva saker som man gör.

En annan jobbfälla är konfliktfällan, ett tecken på låg självkänsla är att man fastnar i situationer där det är svårt att prata med varandra. Många konflikter reds aldrig ut. Men konflikter kan också vara konstruktiva och göra att vi lär känna varandra. Själv har Nina Jansdotter många gånger gruvat sig för jobbiga möten och haft hjälp av visualiseringar, målbilder. Hon har varit rädd att någon ska bli arg när hon tagit upp kritik. I det läget har hon tänkt på en bild där personen blev lugn och kunde ta till sig vad som sas. Och oftast har det blivit så.
– Peppar man sig själv till att se det mest positiva ökar man sina chanser.

Även om vi har olika erfarenheter av livet, hävdar Nina Jansdotter att de flesta kan lära sig att arbeta med sina tankar och känslor och välja sina handlingar. Men några kan behöva stöd av terapeut, coach eller läkare.
När hon var yngre kämpade hon med panikångest och svarta hål eller svackor av nedstämdhet. Hon har haft stor hjälp av målbilder där hon ser sig själv lugn. Och använt affirmationer, positiva tankar som sa att hon var lugn och trygg.
– Man kan välja att bejaka det negativa eller försöka att bejaka det positiva. Jag har lärt mig att vara positiv.
Nina Jansdotter arbetar fortfarande med sin oro, i höst kommer en bok om det.
90 procent av det vi oroar oss för händer inte, man får spara energin till de 10 procent som händer.
Förr gav hon sig hän åt oron, nu har hon lättare att se vad som är en realistisk fara och ett hjärnspöke. Och om oron slår till tänker Nina Jansdotter på vad hon ska göra. Favoritaffirma­tionen är ”det ordnar sig”.

 Nina Jansdotter

Yrke: Författare, föreläsare och coach. Ålder: 40. Bor: Lund. Familj: Make, döttrar 7 och 10 år.

Så får du bättre självkänsla:

- Sluta jämföra dig med andra.
- Ta väl hand om din kropp.
- Ge och ta emot komplimanger.
- Omge dig med stöttare.
- Minska på kraven.
- Tänk positiva tankar.
- Be om hjälp.
- Var stolt över det du redan kan.
- Sluta oroa dig.
- Be din inre kritiker vara tyst.
Öva - säg till dig själv:
- Jag är värdefull.
- Jag är nyfiken på livet.
- Jag kan hantera mina rädslor.
- Jag är trygg i mig själv.
- Jag är bra nog.
- Jag klarar av förändringar.
- Jag accepterar mig själv som jag är.

Tips: Nina Jansdotter.

Två olika känslor

Självkänsla. Handlar om att ha förtroende för och tro på sin egen förmåga. Har man hög självkänsla kan man behålla en inre stabilitet trots att det blåser snålt, i grunden tror man på sig själv. Själv­känsla handlar om det inre.

Självförtroende. Kopplat till roller och uppgifter, exempelvis att vara mamma eller kommunanställd. Får man positiv feedback känner man sig duktig. Men blir man uppsagd kan självförtroendet få sig en knäck. Självför­troende handlar om det yttre.

Källa: Självkänsla på jobbet, Nina Jansdotter, Prisma.