I affärerna på den afrikanska kontinenten återfinns de mest nostalgiska produkter. Kommer du ihåg Cherry Cola? De impopulära burkarna står numera staplade i en affär i Tchads huvudstad N’Djamena.
Och apropå läskburkar. De gamla burköppningarna, där kapsylen består av en ring och en metallbit som man drar av, är fortfarande den gängse modellen i Kenya.
Vissa varor som ständigt förbättras, till exempel blöjor, sprids enligt någon slags hierarkisk modell på kontinenten.

I Sydafrika finns Pampers som på utsidan ser ut precis som tjusiga svenska paket. Vid användning blir de dock mycket blötare än Baby Dry på Ica.
Och i Kenya – där är dyraste Pampersblöjan gjord i någon slags plastig variant, där till och med den mest tåliga stjärt flammar röd efter bara någon dags användning. Är inte kenyanska stjärtar lika värdefulla som sydafrikanska? Och är sydafrikanska i sin tur, mindre värda än svenska?
Eller är det än värre tänkt? Ju fler vita barnrumpor, desto bättre blöjor?
Jag undrar om hierarkin fortsätter och amerikanska blöjor är än bättre? Vart hamnar de allra bästa produkterna?

Också när det gäller annat, såsom film och mode, hamnar Afrika i kölvattnet.
Just nu visas Såsom i himmelen (As in heaven) här, den svenska filmen från 2004. Och Scoop, med Woddy Allen och Scarlett Johansson har precis gått upp på biograferna. För ett år sedan såg jag den på dvd hemma i Sverige.
Bilar? En av de populäraste modellerna i Sydafrika är Volkswagens Citi Golf. På den europeiska marknaden lanserades den 1974, som Bubblans efterträdare. Och i Uganda rullar fortfarande gamla Lador och annat som mest ser ut att komma från den svenska skroten.

Skrot är annars nigerianernas specialitet. Varje dag anländer 20-40 containrar med teknikskrot till hamnen i Lagos. Hälften går att reparera, resten hamnar i stora skräphögar mitt på gatorna. Datorer, mobiltelefoner, ipods och annat läcker farliga metaller och liknar mest en märklig installation över vår vansinniga konsumtion. Och dess rangsystem.

JA
Abba! Deras skivor säljs fortfarande i Afrika. (Förstås.)

NEJ
Mugabes våldsamma fastklamrande vid makten i Zimbabwe.