En viktig arbetarstat är Pennsylvania som går till val den 22 april. KA var på plats och tog tempen när Hillary Clinton höll tal på Drexel University i centrala Philadelphia.
Majoriteten av publiken började köa flera timmar innan hon visar sig. De flesta är unga studenter från universitetet, men så finns där också en grönklädd skara människor. Alla klädda i gröna t-shirtar med texten ”ACSME for Hillary”. ACSME är ett fack som internationellt samarbetar med Kommunal.

Harry Mobley
Harry Mobley väljer Hillary Clinton för hennes erfarenhet.
Foto: Catarina Johansson Junttila

En av dem, i grön t-shirt, som väntat i timtals är Harry Mobley.
Han är vårdare för ungdomar med funktionshinder och är engagerad i facket.
– Vi har två exceptionellt bra demokratiska kandidater i Hillary och Obama, men Hillarys erfarenhet gör att jag väljer henne. Åsiktsmässigt tycker jag nästan inte att de går att skilja åt, bortsett från att Hillarys sjukvårdsprogram ska omfatta alla medan Obamas i ett första steg endast gäller barn, säger Harry Mobley.
Men han tror att det ändå blir Barack Obama som blir demokraternas presidentkandidat, och att han har stora chanser mot republikanernas John McCain.

Hillary Clinton har
ännu inte intagit scenen. Det är varmt utanför universitetet och här inne är det som en bastu. Det spelas musik; det är ledmotivet till filmen ”Rocky” (som spelades in i Philadelphia, och Hillary Clinton har själv jämfört sig med Rocky Balboa) och låtarna ”I’m a believer” och ”American girl”.
Stämningen är förvånansvärt avslagen, det känns inte som någon vinnarstämning. Men sen välkomnas ”den nästa presidenten av Amerikas förenade stater, senator Hillary Clinton” in på scenen och jublet växer för att till sist bli öronbedövande.
Och där är hon – Hillary Clinton. Lite mindre än vad hon ser ut från tv. I hallonröd kavajjacka och varje hårstrå till synes perfekt på plats.
Hon pratar om saker som berör Philadelphiaborna.  
Philadelphia är den femte mest kriminella staden i USA. Hillary Clinton talar om säkerhet i städerna, och tidigare i dag har hon just här i Philadelphia presenterat en plan mot våldet och för säkrare städer. Hon berättar att hon träffat kvinnor vars barn blivit mördade. Hon konstaterar att det sker minst ett mord om dagen i Philadelphia.
– Det mammorna behöver är en ledare som vet vad det betyder att vara mamma, säger Hillary Clinton.
Hon spelar också på sitt barndomsband till Pennsylvania, hon säger att hon vill hålla ”the American dream” levande, hon pratar om sin collegetid och om när ekonomin i landet såg bättre ut på 1990-talet.

Här i USA är det Barack Obama som lovar ”change”, förändring och arbetstillfällen. Även om Hillary Clinton också ska skapa arbeten:
– Jag ska dra in skattelättnaderna från varje person som ser till att jobben försvinner från Philadelphia till ett främmande land.
Vem delstaten Pennsylvania vill se på den posten vet vi 23 april. Och först 4 november får vi se om det stämmer, om den som ska hamna i Vita Huset som president också måste ha Pennsylvania i ryggen.