Kommunals ordförande Ylva Thörn var en av talarna vid ett seminarium i Stockholm om framtiden för de svenska kollektivavtalen i skuggan av vad som händer i EU.
Vid seminariet presenterades även Agoras Årsbok 2008 ”Vems ordning och reda”. Fackliga ledare skriver i boken om sin syn på hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och om hoten mot kollektivavtalsmodellen.

Ylva Thörns kapitel i boken handlar om villkoren för de papperslösa och problemen för Kommunal att bevaka deras villkor. Vid Agoras seminarium utvecklade hon det som hon beskriver i boken.
– Jag har besökt husvagnsläger i södra Sverige där papperslösa jordgubbs– och gurkplockare tvingats bo utan tillgång till rinnande vatten och avlopp. De har arbetat 16 timmar per dygn för två kronor i timmen i obekväma arbetsställningar.
Före utvidgningen av EU kom de flesta av de papperslösa, som saknar svenskt arbetstillstånd, från Polen och Baltikum. Nu kommer många av dem från andra länder i världen som inte tillhör EU.
Ylva Thörn säger att Kommunal gör vad de kan för att bevaka de papperslösas intressen.
– Problemet är att de inte vågar tala med oss eftersom de åker ut från landet utan rätt till lön om det blir känt att de är här utan arbetstillstånd. I bästa fall får vi kontakt med dem när de återvänt till sina hemländer.

Jan-Peter Duker
Jan-Peter Duker, vice vd Svenskt Näringsliv.

Kommunal och LO tycker att lagen ska ändras så att arbetsgivaren tvingas betala ut skadestånd så att den papperslöse får rimligt betalt för sitt arbete även om det upptäcks att arbetstillstånd saknas.
Jan–Peter Duker, vice vd för arbetsgivareorganisationen Svenskt Näringsliv, var också med vid Agoras seminarium. Han håller med Ylva Thörn om att något måste göras för att stoppa utnyttjandet av de papperslösa.
– Jag tar liksom Ylva Thörn bestämt avstånd från hur dessa människor utnyttjas. Och jag är glad att Kommunal och de seriösa lantarbetsgivarna kan samarbeta för att försöka få stopp på detta, säger han.