De allra flesta, 70 000, är sjuksköterskor. Men även personal inom barnomsorg och äldreomsorg samt parkeringsvakter har tagits ut i konflikt av det danska fackförbundet FOA. Det rör sig om 23 000 medlemmar. Och den 28 april tas även dagbarnvårdarna ut i strejk.

Det pågår nu demonstrationer och aktioner runt om i Danmark.
”Strejk, vi vill ha mer i lön. Våra arbetares lön är mycket mera värd.” Så låter det runt om i Danmark, där aktioner och demonstrationer pågår och anställda inom vård- och omsorg sjunger kampsånger.  
Arbetsgivarna har lagt ett bud på 12,8 procent under de kommande tre åren. Medan facket kräver 15 procent

Trots försök till förlikning har inte parterna kommit varandra närmare.
Att få erkännande för sitt jobb, att få fler händer inom vård och omsorg om lönen blir bättre är vad personalen önskar sig. Detta för att få mer tid att ta hand om dementa och äldre på ett värdigt sätt.
Om FOAs krav hade gått igenom hade det inneburit 3 470 kronor mer i lönelyft för barnskötare och 3 700 kronor mer för personal inom äldreomsorgen.

En undersökning visar att mer än 7 av 10 har sympati för att de offentligt anställda strejkar.
Enligt FOA finns till och med bland konservativa väljare ett stöd för högre löner inom just dessa kvinnodominerande yrken.
Men det finns också andra fackförbund som håller tummarna för att strejken ska misslyckas, eftersom de redan har tackat ja till de 12,8 procenten. Om FOA får igenom sina krav är det en nackdel i nästa löneförhandling, anser exempelvis Socialpedagogerna. Något som FOAs ordförande Dennis Kristensen avfärdar som stenålderstänkande.