Sofie Mäki har arbetat i två år som personlig assistent i Olofström. I vintras blev hon sjukskriven efter en konflikt på arbetsplatsen. Det ledde till att hon kontaktade facket.

Där berättade Sofie om hur det var på hennes arbetsplats. Hon berättade om kolleger som i hennes ögon utnyttjade brukaren ekonomiskt, till exempel genom att använda brukarens pengar till inköp som även personalgruppen tagit del av.
Kommunal uppmanade henne att göra en Lex Sarah-anmälan. Och en Lex Sarah-anmälan blev det, fast den gjordes av socialchefen i kommunen. Anmälan byggde helt och hållet på Sofie Mäkis uppgifter.
Kommunen stängde av enhetschefen och sade sedermera upp henne.

Nu åtta veckor senare ser det ut som att historien slutar med att Sofie Mäki själv drabbas av samma öde. En omplaceringsutredning har gjorts och hon har också blivit erbjuden två andra jobb som personlig assistent men de jobb hon själv velat ha och anser sig vara kvalificerad till får hon inte.
Varför har du tackat nej till de här två assistentjobben?
– Efter Lex Sarah-anmälan blev det så mycket uppmärksamhet och det är många inom assistansgruppen som gått emot mig. Jag kände att jag inte kunde sätta mig i en sådan situation. Det enda krav jag har haft är att få slippa jobb inom just assistans, säger hon.
Att Sofie tackat nej till assistansjobben tycks bli hennes fall. Själv tror hon att hon fått en stämpel på sig som orosmoment. Facket delar hennes uppfattning.
– Jag har fått den känslan att de vill göra henne till syndabock, att det är hon som ska bära hundhuvudet, säger Ing-Mari Holtne, ordförande i Kommunals Olofströmssektion.

Historien har berättats i lokala media i Blekinge men då har Sofie förut valt att vara anonym.
Är du inte rädd för att det ska bli ännu värre nu när du går ut med namn och bild på dig själv?
– Jo visst kommer det att bli värre men det är ett pris jag får betala för att jag ställer mig på de svagas sida.
Sofie säger att hon har mycket mer att berätta om förhållandena på arbetsplatsen än vad hon hittills har berättat för någon journalist.
Sista ordet tycks inte vara sagt i den här historien. Om omplaceringsutredningen slutligen kommer fram till att det inte finns annat jobb att erbjuda, väntar nya förhandlingar med facket. Skulle hon bli uppsagd kommer Kommunal att driva frågan vidare.

Nu har också kommunalrådet i Olofström, Margaretha Olsson (s) gett sig in i ärendet
– För mig är det oerhört viktigt att alla som jobbbar hos oss vågar göra en anmälan om det behövs. Och jag hoppas att vi ska kunna hitta en lösning, säger hon.
Sofie Mäki själv tror inte längre på någon jobblösning i kommunen.
– Jag känner att det är ganska kört. Men jag kommer inte att flytta, jag ska vidareutbilda mig, säger hon.