Siv Wiik

Vad ska ni göra för pengarna?
– Själv är jag ju pensionär och Harriet som jobbar på skolbespisningen ska pensioneras nästa år. Tillsammans ska vi till en början få dela på en miljon i hittelön. Det kommer ju att göra livet lite lättare. För pengarna har vi tänkt åka till Australien och leta opaler, en dröm som vi haft sedan länge.  

Hur kommer detta att påverka Överturingen?
– Hela byn hoppas på att det ska bli en guldgruva här och på nya jobb. Det sägs att runt varje gruvjobbare skapas fem nya arbetstillfällen. Detta betyder mycket för vårt lilla samhälle som bara har 170 invånare.

Hur länge har du letat guld?
– Redan som liten började mitt intresse och jag kom hem med fickorna fulla av sten. Men då plockade jag dem mest för att de var lena och hade fin färg. Men sedan 60-talet när Mineraljakten drog igång i de fem nordligaste länen har jag skickat in bidrag nästan varje år. I elva år har jag och Harriet sökt i det här området och vi har tidigare fått priser för mindre fyndigheter. När vi hittade guldet sa vi dock att vi funnit moderklyftet.

Har du tips till andra guldgrävare?
– Skaffa pocketböcker med bilder och lätt läsning om stenar. Sedan behöver du en geologhammare och ett par skyddsglasögon. Jag och Harriet har alltid en hammare och lupp med oss i bilen. Leta på ställen där maskiner har gjort åverkan på naturen som vid bilvägar i skogen eller hyggen. När du hittat en lämplig sten slår du sedan lös en färsk yta för att se om något ser annorlunda ut. När du blir erfaren lär du dig att bedöma vittringsyta och rostspår och kan lätt känna igen de olika mineralerna.