Marita TunemarMarita Tunemar: ”Nu är det roligare att laga mat”

Hej Bea!
Veckan har varit bra, men en dag hann jag bara med en halv timmes promenad. Sen kände jag mig kraftlös och lättirriterad hela dagen och undrar om det beror på ”fuskpromenaden”? Men jag cyklade en stund på motionscykeln på kvällen. Jag mår väldigt bra nu, är utvilad och ledig lördag, söndag och måndag. Jag hinner i fatt med allt och känner mig pigg. Skönt!
I går och i dag regnade det under promenaderna, men det är OK ändå. Jag känner att jag blir starkare hela tiden och märker att jag rör mig lättare. Jag var barnvakt till barnbarnet i måndags och i går kväll och då blir det mycket upp och ner från och till golvet. Det hade jag svårt med förut, men nu går det lätt. Alla trappor på jobbet fixar jag utan större ansträngning och jag är glad och positiv igen. Det går framåt.
Att klara sig utan bröd har inte varit svårt, bara lite tomt utan en grov smörgås på morgonen. Men jag har lärt mig att man kan äta ett kokt ägg till gröten. Utan smörgås blir jag heller inte sugen på kaffe. Det dricker jag sällan nu.
Aktivitet den här veckan blev simning i 45 minuter och det var jätteskönt.
Det fungerar bra med mathållningen när man gör som du sa: lagar lite mer mat till middagen, så att det finns över till lunch följande dag.
Jag känner att jag har redskapen och verktygen till att få ihop näringsriktig och allsidig kost och det är roligare med matlagning nu, när jag inte tar första bästa för att mätta oss. Vissa varor är dyrare, men jag är säker på att man tjänar in det i längden.
Tack för ännu en vecka!
Hälsningar, Marita

 

Bea AhlperbyBeas kommentar: ”Du har hittat balansen”

Hej Marita!
Så roligt att läsa att du blir starkare. Det är helt fantastiskt att du känner dig mer rörlig och orkar leka med ditt barnbarn utan att det tar emot.

Kanonbra jobbat!

Att det ”bara” blev en halvtimmes promenad en dag spelar ingen roll för dig. Det kanske var situationen i sig med tidsbrist, som gjorde att du kände dig irriterad. Att få lite nedgångar under denna resa är ingen ovanligt och så ser det ju också ut i livet i övrigt. Vissa dagar kommer att vara lite tyngre än andra. Men med rätt inställning till dig själv och andra och genom att koppla på det tillstånd du vill vara i, märker du att det går lättare och lättare att känna lust och glädje igen.

Det ser ut som om du hittat balansen mellan arbete, träning och vila. Det är också väldigt bra att du tar det lugnt under dina lediga dagar och låter kroppen återhämta sig.

Nästa vecka kommer fokus att ligga på att våga prova nya saker, som att ta bort gamla inkörda matvanor och så vidare.

”Att våga är att tappa fotfästet en liten stund…”

Många varma kramar!
Bea

 

EvaLena KanebergEvaLena Kaneberg: ”Jag har börjat längta efter promenaderna”

Veckan började inte bra. Luftrörskatarr och halsfluss var domen, vila blev medicinen. Men jag vill ju inte vila nu!

Efter två veckor med promenader har jag börjat längta efter dem. Att promenera på morgonen är det inga problem med. Jag går samtidigt som killarna ska till skolan och när jag har jobbat färdigt går jag vid tretiden på eftermiddagen (efter att ha ätit frukt och nötter). Sedan hem för att duscha och laga mat. Det känns fortfarande ovant att få in ett lagat mål mat före midnatt när jag jobbar natt, men jag mår bra av att äta då. Jag är inte längre sugen på mackor fram på småtimmarna utan kan hålla mig till frukt fram till frukost.

Söndag-onsdag blev det inga promenader, men då fanns det tid för lugna rörelser. Vilket är svårt, men otroligt skönt efteråt.

Torsdag-söndag var det dags att knyta på skorna igen och ta lugna promenader i skogen. Jag vågade inte speeda på. Det provade jag en dag, men hostade då hysteriskt flera timmar efteråt. Bollövningarna gick ändå bra att göra trots halsen.

Det blev ingen annan aktivitet denna vecka.

Att planera maten tar lite tid och eftertanke, men med hjälp av din lista på bra livsmedel och internet kommer man långt. Sedan vi började med Kom i Form har jag inte fått det enorma sötsuget jag annars haft på eftermiddagarna.

Att utesluta spannmål har gått bra. Det jag saknar är pastan och en god smörgås till helgen, när man äter frukost tillsammans med familjen.

Hälsningar EvaLena

 
Beas kommentar: ”Du har lärt dig lyssna på kroppen”

Hej EvaLena!

Vad härligt att du tar nya krafttag när du börjat tillfriskna. Att hålla sig borta från virus och bakterier kan vara svårt dessa tider, speciellt de elaka streptokockerna… Jag blir glad över att du har tagit det lugn och vilat. Bra, att du börjar försiktigt och lyssnar på kroppen nu när du kör igång igen. Att stöta på motgångar som sjukdom eller annat tillhör livet och man kan förstås råka ut för det också under en sådan här resa.

Jag tycker du gör det jättebra som tar hand om dig på ett sätt som funkar för dig under ”dåliga” dagar.

Vad gäller ditt lagade mål mat bör du inte äta det för tätt inpå midnatt, utan om möjligt helst före 22-tiden. När äter du ”lunchen” de dagar du arbetar? Om du äter lunch när du vaknar på eftermiddagen mellan 14 och 17 bör du äta middagen mellan 19 och 22 någon gång.

Det är så roligt att läsa att du inte har lika stort sötbehov som tidigare. Då verkar det som om kosten fungerar riktigt bra.

Denna vecka ska du fokusera på att våga prova nytt. Lägg dig på en intensitet som funkar för dig och se till att du inte har ont i halsen och/eller gult ”slem”. I så fall får du vila lite till.

”Att våga är att tappa fotfästet en stund…”

Många varma kramar!

Bea 


Helena PerssonHella Persson: ”Jag ger inte upp trots tufft arbetsschema”

Det har varit fruktansvärt mycket denna vecka. Jag har jobbat sex av sju dagar och haft fullt upp, så jag hoppade över en promenad på grund av trötthet.
Jag körde min vanliga spinning i fredags. Skönt att komma igång med den gen!

Men det har varit lite jobbigt med maten. Därför känns det tryggt att ha en matlista att följa, om än inte till punkt och pricka. Jag äter mycket grönsaker och frukt och det har gått bra att utesluta mjölprodukter. Det jag inte tänkte på var ju att mjöl finns i bröd…Hahaha! Jag har alltså ätit mjukt bröd tre gånger denna vecka.

Jag känner mig fortfarande jättetrött om dagarna och när jag ska upp tidigt (05:30 ) för att promenera har jag också svårt att somna/sova kvällen innan. Mycket irriterande. Jag tycker själv att jag inte är stressad när jag ligger där och ska sova. Ändå kan det ta ta upp till flera timmar innan jag somnar, varpå jag inte orkar promenera på morgonen. Då får det bli efter jobbet i stället.

Nästa helg är det födelsedagsfest. Jag börjar bli gammal… 25 år..!

Det kommer inte funka med vin för mig eftersom det enda jag dricker är cider och drinkar. Ska försöka hålla mig till sådant som det inte är så mycket socker i.

Hälsningar Hella

 

Beas kommentar: ”Det är viktigt att du får varva ned”

Hej Hella!

Härligt kämpat! Om du fortfarande känner dig extremt trött och har svårt att somna om kvällen är det bättre att du tar promenaden vid någon annan tidpunkt de dagar du börjar tidigt. Precis som du skriver att du gjort. Men det är viktigt att du äter din frukost. De dagar du börjar senare kan du ju promenera på morgonen, men då behöver du inte ställa klockan på halv sex.

Vad bra att du kom på att du ska undvika bröd. Det blir likadant denna vecka. Tänk på att det gäller allt bröd inklusive knäckebröd, kex och så vidare.

Självklart ska du fira din stora 25-års dag! Men det är aldrig nyttigt med för mycket alkohol, så drick med måtta och njut av kvällen. Se till att fortsätta äta utifrån det vi kommit överrens om och fortsätt med de ”nya” vanor du nu har på söndagen, även om du tar en lugnare promenad. Det är ingen idé att köra på med ett tungt träningspass efter en fest. Sedan är det stopp för alkohol under resterande veckor.

Jag blir väldigt glad över att läsa om din härliga inställning fast du haft ett tufft arbetsschema. Det är viktigt att du hittar återhämtningen under sådana tunga veckor. Lugna rörelser kan hjälpa dig att varva ner och sova bättre.

Kommande vecka ligger fokus på att våga. Det är också dags att dra ner på mjölk och i stället satsa på soja- eller havrregrädde.

”Att våga är att tappa fotfästet en liten stund…”

Många varma kramar!

Bea