Fokusering
Ur ”Mat som det är någon mening med” – Isa Wallmyr:

Ät så ren mat som möjligt och drick mycket vatten! Känn efter hur du mår när du äter olika typer av mat, hur mår din mage och dina tarmar direkt efter måltiden och dagen efter. Titta dig också i spegeln och se efter hur din hy mår, har den en fin färg, och är den spänstig. Du ska också reflektera över maten som finns i affären och titta på innehållsförteckningen på alla produkter som du lägger ner i korgen/vagnen. Läs och jämför gärna olika varor.”

Mat som det är någon mening med
Vi påverkas av allt vi stoppar i oss, på både gott och ont. Man brukar säga att om vi inte avsätter tid för motion så får vi förr eller senare avsätta tid till sjukdom och detsamma gäller med maten.

Det vi äter idag påverkar oss på både kort och lång sikt. Under vår livstid äter vi ca 5 järnvägsvagnar med mat enligt Isa Wallmyr på Alfta Rehab center. Med dessa mängder inser man ganska snabbt att maten har betydelse för oss själva och vår miljö.
För att må bra och för att på sikt minska risken för våra välfärdssjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer är det bra att stanna upp och tänka på vad vi stoppar i oss och vilken energi vi tillåter våra kroppar att gå runt på.

Våra kroppar är anpassade för en kost med mycket växtprodukter, magert kött och fisk, nötter, rik på vitaminer och mineraler, antioxidanter och fibrer. Genetiskt så har inte våra kroppar förändrats någonting sedan stenåldern vilket gör att man nu mer och mer börjar titta på det här med stenålderskost.
Långt efter stenåldern började man också bruka jorden och kunde producera rotfrukter och spannmål. Dessa är väldigt bra livsmedel om man inte har en allergi.
Vad det gäller ekologisk mat eller inte är det upp till var och en. De innehåller lite mer av naturliga näringsämnen samt är fria från konstgjorda besprutningar och gifter men energiinnehållet är detsamma d v s de innehåller lika mycket kcal. 

Maten vid stenålderskost

Nötter och frön

Rött kött

Marin föda – fisk/skaldjur mfl

Frukt och bär

Honung

Ägg

Växtdelar

Insekter och småkryp

Att reflektera över
Vad är viktigt när det gäller kosten för mig?
Vilket val gör jag när det gäller vad jag stoppar i mig?
Vilka val gör jag i livsmedelsaffären?

Motion
Morgonpromenad 1 h samt styrkepass 2 ggr i veckan
1 övrig aktivitet

Matsedel
Denna vecka ska du göra din egen matsedel utifrån den lista med bra livsmedel du har fått. Jag vill också att du denna vecka utesluter spannmålsprodukter (mjölmat) som kan leda till eksem, ont i leder och magproblem. Om du dricker mjölk vill jag att du köper laktosfri, annars kan du redan nu med fördel testa sojamjölk eller havremjölk.

Utgå från att varje lunch ska innehålla någonting från alla näringsämnen d v s kolhydrater, proteiner och fetter. Ta ca 1 knuten näve av kolhydrater,  en tredjedel av tallriken kan vara proteiner och mycket grönsaker, gärna med böner elelr linser i. Middagen på kvällen ska innehålla lite mindre kolhydrater. T ex Kycklingfilé med Råkost och grönsaker och guacemole.