Det som är viktigast att tänka på är att man jobbar med en annan människa. Som assistent ska du  behandla din brukare som du hade velat bli behandlad själv. Om du någon gång tvekar över vad du ska göra och inte, tänk då ”Hur hade jag velat bli bemött av mina assistenter?”. Oftast räcker den frågan som vägledning.

Du hade inte velat att dina assistenter berättade om dig, om din sjukdom, om dina familjemedlemmar eller din personliga hygien med sina vänner eller sina partners. Respektera tystnadsplikten!

Du hade inte velat att dina assistenter kritiserade dina personliga åsikter: hur du vill inreda ditt hem, vilken musik du vill lyssna på, hur du vill ta hand om dina husdjur är dina personliga val och ingenting dina assistenter ska råda över.

Du hade inte velat att dina assistenter kom och gick som de ville. Att de kom sent på morgnarna, för att bussen var sen, för att de försovit sig, för att de glömt att göra i ordning matlådan kvällen innan. Du vill känna dig trygg med vetskapen om att dina assistenter kommer när de börjar jobba och går hem när de slutar, varken mer eller mindre.

Du hade inte velat att dina assistenter säger ”vänta” du vill gå på toaletten, byta tevekanal eller tappar en penna på golvet.

Du hade inte velat
att dina assistenter var så uppslukade av sin mobiltelefon, dator, bok eller teven att de inte är uppmärksamma på dina önskemål.

Du hade inte velat att dina assistenter säger att du inte kan baka, leka, läsa, fiska, shoppa just idag för att de inte har någon lust att göra det ena eller det andra. Hur trötta eller sura de än är vill inte du straffas för det.

En del assistenter ser jobbet som ett ”slöjobb”, det är lugna puckar, sitta hemma i någons soffa och prata med sina kompisar i telefon, sedan är det lugnt att sluta en halvtimme tidigare och gå hem. Det är inget ”slöjobb” att vara personlig assistent. Det är ett av de svåraste jobben man kan ha.
Att jobba hemma hos någon, att visa respekt och ta hänsyn till en annan människa och hans eller hennes anhöriga, att ständigt vara redo att assistera, att ha ett trevligt bemötande oavsett hur dålig dag du har är inte det lättaste.
Men det ska göras. Det ingår i arbetsuppgiften, det är arbetsuppgiften som assistent att göra allt det här.

Och om du någon gång tycker att brukaren vill köpa en ful tröja, eller när din mobil piper, eller när du är på väg att säga ”vänta” – tänk då på den dagen då du själv behöver assistans för att klara din vardag – vill du då bli assisterad av någon som dig själv?