Idag tjänar ett tyskt sjukvårdsbiträde cirka 21 500 kronor (heltid) i månaden. Från och med år 2009 kommer hon att tjäna nära 1 850 kronor mer, det vill säga ha en lön på cirka 23 350 kronor.
Det blir resultatet av det avtal som det tyska fackförbundet Ver.di har träffat med de offentliga arbetsgivarna.
Cirka 1,3 miljoner offentligt anställda berörs av det nya avtalet.

Arbetsgivaren krävde förlängd arbetstid från 38,5 timmar till 40 timmar i veckan.  Där fick facket ge vika. Arbetstiden kommer att förlängas i flera delstater till 39 timmar från och med den första juli.
Anställda inom sjukvården och förskollärare är dock undantagna. De får behålla sin arbetstid men får i gengäld något lägre löneökningar.
 – En framgång är att låg- och medelinkomstgrupper, där många kvinnor finns, får ett bidrag på 460 kronor i månaden. Det är en kompensation för högre priser på mat, hyra och bensin, berättar Alexa Wolfstaedter på Ver.di.
Genomsnittligt ligger löneökningarna på 5 procent under 2008.
Från och med år 2009 är löneökningarna 2,8 procent.
Avtalet ger samtliga offentlig anställda ett engångsbelopp på cirka 2 100 kronor från år 2009.

Ver.di hade krävt löneökningar på åtta procent på ett år.  En rad punktstrejker har tidigare ägt rum över hela Tyskland för att sätta tryck på arbetsgivaren.
– Vi är nöjda med överenskommelsen. Den är den bästa som Ver.di uppnått på åratal, även om det smärtar oss att ett stort antal medlemmar fick förlängd arbetstid. Vi kunde dock förhindra att det blev 4O timmars arbetsvecka, säger Alexa Wolfstaedter.
I forna Östtyskland är arbetstiden redan 40 timmar i veckan.