Blir lite fundersam när jag läser artikeln i KA om Vrinnevi­sjukhuset i Norrköping som skulle vara Europas enda sjukhuskör.
Här i Lycksele har vi två körer. En på vårt sjukhus, Kör­akuten och en på vår vårdcentral. Det finns även en kör på Skellefteås sjukhus. Troligtvis finns det hur många sjukhuskörer som helst här i Sverige.
Jag håller med om att man mår bra av att sjunga och att det även är bra för patienterna att få ett avbrott i sjukhusvistelsen och kunna få höra sång. Det har jag sett när vi har övningar (patienterna är välkomna att öva med oss eller sitta och lyssna på övningarna) och när vi sjunger upp.
På en del rinner det en tår nedför kinden eller så är det stora leenden när vi sjunger upp i entrén och på avdelningarna.
Man blir berörd av musik och sång. Ofta är livets alla viktiga händelser förknippade med sång, från dop till begravning.

körsångerskan och undersköterskan
Monica Sannsell, Lyckselse