Assistansia är landets största privata assistansföretag och ägarna ville tidigare inte teckna kollektivavtal. Men sen hösten 2006 har nya delägare och en ny ledning trätt in, och den nya ledningen har haft en dialog med både facket och Vårdföretagarna.
– Vi har ett bra samarbete med Kommunal och vi vill vara med och utveckla branschen, säger Per Granath, vd i Assistansia. Att gå med i Vårdföretagarna och teckna kollektivavtal har varit en högprioriterad fråga för mig.

I Örebro är Agneta Nilsson regional facklig företrädare för personliga assistenter sen i höstas.
– Assistansia hade ett dåligt rykte förr. Men jag har bara goda erfarenheter av företaget. Vi har bra kontakter och kan lösa problem som uppstår.

 

Lena Retzius, ombudsman på Kommunals förbundskontor, är också positiv:
– Det är väldigt bra att Assistansia som den största aktören nu har kollektivavtal, och är med och utvecklar branschen. Företaget är unikt på det sättet att de flesta assistenterna är tillsvidareanställda, och det säger man sig vilja behålla. Det är mycket positivt.

Bakgrund

Assistansia skapades i Örebro 2000 och ingår i Humana Group. 2006 införlivades Din Assistans i Östersund i företaget. Där fanns redan ett avtal med KFO. Sommaren 2006 fick företaget fler delägare och ny ledning.
Från 1 april 2008 är Assistansia med i arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna och är det största av ca 400 företag i branschen.