Det var mycket intressant att lyssna på hur hon berättade om vad som gjorde att hon som skribent på Allt om Mat bestämde sig för att göra den här boken. När jag satt där och tog del av Isabellas upprördhet över att politikerna trots övertygande fakta låter utfiskningen fortsätta funderade jag på vad som är svaret på denna fråga.
Jag minns också alla hånfulla kommentarer som kom i samband med att miljöpartiet krävde och fick med kravet på ett torskfiskestopp i samarbetet med socialdemokraterna och vänsterpartiet 2002 – 2006. Yrkesfiskarna är bara några tusen men den centerpartistiske jordbruksministern tycks det vara viktigare att hålla dem på gott humör än att rädda torskbestånden för kommande generationer.  

I söndags lyssnade jag God Morgon världens reportage om varför det är så svårt att få ner försvarsanslagen. Frånsett alla pengar som bundits i JAS och liknande superdyra projekt är det pensioner till massor av befäl som tidigt lämnar yrket, men inte tvingas söka jobb någon annan stans.
Tänk om de hade blivit behandlade på samma sätt som alla kommunalare som fick lämna sina jobb när kommunerna skar ner på 1980- 0ch 1990-talet?

För några år sedan anslog riksdagen en jättesumma för att bygga nya vägar i Västsverige i förhoppning om att blidka GM att behålla biltillverkningen i Trollhättan. Några sådan jätteanslag minns jag inte när beklädnads- och textilarbetstillfällena försvann från Sverige på 1970- och 1980-talen.
Jag arbetade på då på en fabrik som tillverkade duntäcken, sovsäckar, dunjackor och andra dunprodukter. Det fanns ett litet bidrag för alla över 55 år som fick behålla sitt jobb.
Detta bidrag upplevdes som förnedrande för dem det gällde. Men makthavarna ansåg det vara naturligt att våra jobb försvann till låglöneländer som vi sedan importerar ifrån.
Varför var det inte samma drive som för bilarbetarna?

Min slutsats är att det är viktigare med karlarnas jobb och att det är värt stora ansträngningar rädda dem oavsett om torsken försvinner, det blir för lite anslag kvar till järnvägarna eller försvaret kostar mer än de flesta tycker är rimligt. Det vore nog bra av väldigt många skäl att arbetslivet blev jämställt så att kvinnors arbete värderas högre och att vi även ser till jobben i framtiden.
Om yrkesfiskarna slut på torsken nu så kommer det ju inte att finnas några yrkesfiskare i framtiden.