Jag tycker att det är oerhört viktigt att få något gjort i politiken. Jag sitter inte i riksdagen för att protestera mot saker jag ogillar, jag sitter i riksdagen för att ändra saker jag ogillar. I valet mellan att lägga sin kraft på opinion mot Sveriges medlemskap i EU och att faktiskt försöka förändra EU i en grön och solidarisk riktning tycker jag det är enkelt.

Klimatberedningen kunde trots stora förväntningar inte komma överens. En av de viktigaste konfliktpunkterna är om åtgärder utomlands skall räknas av det inhemska klimatmålet eller om det ska ske utöver vad som görs på nationell nivå. S, mp och v förordade det senare, medan regeringspartierna har en lägre ambitionsnivå. Regeringen hänvisar ofta till att det avgörande klimatarbetet måste ske i EU. Men för att detta ska fungera måste EU skulle behöva genomgå en total make-over för att bli en klimat- och miljöunion.

EU startade som en kol- och stålunion och har sedan dess utvecklats till den blandning av bidragsorganisation för jordbruket och frihandelsområde det är idag. Själva kärnan i EU:s arbete går ut på att öka handel och därmed godstransporterna. EU pratar om att föra in flyget i koldioxidhandeln samtidigt som man diskuterar hur man ska öka flygplatskapaciteten för att klara av en dubblering av flyget det närmaste årtiondet. I EU diskuteras ekonomiska styrmedel för att minska biltrafiken samtidigt som man lägger pengar på att bygga motorvägar för att öka den.

Sveriges röst i EU sedan förra riksdagsvalet är Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Åsa Torstensson och Andreas Carlgren. Reinfeldt sa inför valet att miljön inte är en prioriterad fråga. Olofsson reste till EU för att få dem att minska sina ambitioner gällande vad Sveriges åtagande. Torstensson verkar för längre lastbilar samt bättre villkor för flyget. Carlgren försvarar Volvo och General Motors rätt att tillverka bilar med hög bränsleförbrukning. För att Sverige ska spela en klimatsmart roll i EU behövs en ny regering.

PS En annan väldigt anledning för progressiva och kritiska krafter att verka inom EU är försvaret av rätten till kollektivavtal. EU borde verka för anständiga arbetsvillkor i stället för att dra undan mattan för de framgångar den fackliga rörelsen tillkämpat sig! DS