Arhe Hamednaca arbetade som SL-kontrollant, och när Fadime Sahindal mördades för sex år sen bestämde han sig för att göra något. Varför försökte ingen påverka männen, förebygga våldet?
Det blev starten för Sharaf hjältar. Tonårskillar, bröder, engagerades i arbetet för mänskliga rättigheter och mot heders­våld.

Idag är Arhe Hamednaca verksamhetschef för Elektra på Fryshuset i Stockholm. Sharaf hjältar är en rörelse som fått många priser och spridit sig i Sverige och utomlands. Så här tänkte han då allt startade:
– Jag valde att arbeta med de yngre männen, de som är bröder och kan röra sig överallt och ofta får rollen att bevaka sina systrar. De kan påverka sina kompisar och de ska bli pappor en gång.
Det var inget lätt arbete att få kontakt med killarna, vinna deras förtroende och få i gång ett samtal. Arhes budskap till pojkarna med rötter i olika länder var detta: din kultur handlar om så mycket; mat, språk, musik, kläder, dans. Det är så mycket som Sverige fått med alla som invandrat. Var stolt över det! Låt det inte smutsas ner av kvinnoförtryck och gamla normer som kränker människovärdet! Mänskliga rättigheter är inget svenskt, det är allas.

Efterhand blev Sharaf hjältar uppmärksammat, och det är inte lika svårt idag att få killar intresserade. Nu finns över 60 hjältar och i februari fick 28 killar i Göteborg diplom. Killarna går ut och föreläser i skolor och på fritidsgårdar. De finns på fem ställen i Sverige och utomlands, i Norge och Tyskland. Rörelsen växer. I mars får de första hjältinnorna sitt dip­lom.
Arhe Hamed­nacas arbete rörde upp känslor, han har blivit hotad många gånger, och ifrågasatt av män som försvarar de gamla traditionerna och av kvinnor som inte gillar att killar ska bli hjältar.

– Men jag tror på idén att båda könen måste vara med och sam­arbeta för att det ska bli en förändring. Jag tror inte på krig. Jag krigade i 16 år i Eritrea, så jag vet.