Idag har de flesta större mat­butiker ekologiska och rättvisemärkta alternativ. Ändå väljer vi ofta kaffesorten vi redan känner till eller tvättmedlet vi vet luktar gott. Det kan vara knepigt att bryta gamla vanor och svårt att hitta i den ekologiska märkesdjungeln.

KA har koll på
de mest välkända märkningarna för ekologiska och rättvisemärkta varor.

Åtta märken du kan hitta i affären:

KRAV
Utfärdas av Kontroll­föreningen för alternativ odling (KRAV). Kravmärkt betyder att varan är ekologisk, det vill säga odlad utan bekämpningsmedel och kommer från djur som fått gå ute.
Exempel på varor: knäckebröd, kaffe, choklad.
www.krav.se

Demeter
Svenska demeterförbundet är en kontroll­organisation för biodynamiskodling. Märket innebär att varan är biodynamisk, det vill säga odlad utan konstgödsel eller bekämpningsmedel.
Exempel varor: matolja, mjöl, flingor.
www.demeter.nu

Ekologiskt jordbruk
EU:s logotype som användas frivilligt av producenter som uppfyller EU:s bestämmelser om ekologisk produktion.
Exempel på varor: en del charkprodukter.
ec.europa.eu/agriculture/qual/organic

Marine Stewardship Council
Organisationen arbetar för att bevara världens fisketillgångar. En märkning från MSC betyder att fisken kommer från vatten som inte är överfiskat och att fisken är fångad på ett sätt som inte skadar havets ekosystem.
Exempel på varor: fiskpinnar, fiskgratäng, hokifilé.
www.msc.org

Rättvisemärkt
För att en vara ska bli Rättvisemärkt måste alla inblandade i produktionen uppfylla organisationens krav på mänskliga rättigheter i arbetslivet, ekonomisk utveckling och ökad miljöhänsyn.
Exempel på varor: bananer, te, kaffe, vin, juice.
www.rattvisemarkt.se

Svanen
Svanen är ett nordiskt miljömärke som visar att varan har producerats på ett sätt som är bra för miljön, genom små resurser och låga utsläpp. Miljöpåverkan granskas från råvara till avfall.
Exempel på varor: diskmedel, bomull, schampo, toalett- och hushållspapper.
www.svanen.nu

Blomman
Blomman är den officiella europeiska miljömärkningen. Giltig inom EU, Norge, Lichtenstein och Island. Produkten måste uppfylla vissa krav i tester som genomförs av oberoende offentliga organisationer.
Exempel på varor: skor, datorer, diskmedel.
Länk till en pdf med information.

Bra Miljöval
Naturskydds­föreningen märker varor som skyddar miljö och hälsa med Bra Miljöval. Även transporter och elektricitet kan märkas.
Exempel på varor: toalett­ren­göring, toalett- och hushållspapper, textilier.
www.snf.se