Han är uppväxt med att tänka ekologiskt, på en gård där föräldrarna födde upp lamm och odlade grönsaker.
– Vi blev KRAV-certifierade direkt, när det blev möjligt att bli det som lammuppfödare, 1987.

Nu är Johan Melin djurskötare på Lövsjö gård med 270 mjölkande kor och konventionell mjölkproduktion.
Men att handla ekologisk mat är självklart för Johan, både av miljö- och hälsoskäl.
– Att bespruta grödor skadar både växter och djur, och den som äter maten. Med konstgödsel kan man tillföra en del näringsämnen, men man tar ut så mycket mer, och jorden utarmas.

Johan tänker inte bara på odlingen i Sverige:
– Mycket av problemen i u-länderna handlar om att stora livsmedelsproducenters och kemijättars ekonomiska intressen förstör mark och förutsättningarna för den inhemska småskaliga produktionen.
Människor säger att de inte har råd att köpa ekologiska varor, vad säger du om det?
– Många köper läsk, chips och godis utan att fundera över vad det kostar.  Jag handlar en del skräpmat också, men inte så mycket. Jag satsar hellre pengarna på giftfri mat av bra kvalitet. Ekologiskt, svenskt och närodlat – så mycket det går.

Johan och hans familj tänker på miljön och klimatet på fler sätt.
– När vi åker långt väljer vi i första hand tåget, och till vardags håller vi ner bilkörandet.
Vi jobbar med vårt hus på semestern, och hyr stuga i Kittelfjäll.

ID: Johan Melin

Ålder: 35.
Bor: Lövsjö, Överhörnäs i Örnsköldsvik.
Familj: Sambo Anna-Lena och dottern Linn, 2 år.
Yrke: Djurskötare.
Lön: 21 200 kr.
Engagerad i: Miljöfrågor, är med och utformar Kommunals syn på matproduktion och konsumtion.