Händelser med arbetsgivare i den gröna näringen som på ett inhumant sätt utnyttjat utländsk migrerande arbetskraft, har avlöst varandra i Skåne under flera år.
Kommunal och tidningen Kommunalarbetaren har gång på gång avslöjat hur arbetsgivare utan kollektivavtal och försäkringar utnyttjat gästarbetare till låga löner.
Sveriges Radios P1 sände också förra året ett reportage om en stor grönsaksodlare utanför Malmö där polska skördearbetarna intervjuades. De berättade att arbetsgivaren använde inhumana nedsättande omdömen om dem och att arbetstidslag och avtal kringgicks.

Reportaget förde med sig att affärsjätten COOP vägrade köpa in grönsaker från gården om arbetsgivaren inte uppförde sig på ett humant sätt mot de anställda. En lokal grossist fick i uppdrag att granska odlaren. Inte förrän lagar och avtal följdes skulle COOP återgå till att sälja livsmedel producerad på gården.
– Det som hände är bra exempel på effektiv konsumentmakt, säger Ylva Thörn när Kommunalarbetaren träffar henne på Häckeberga säteri, utanför Malmö, dit hon och LRF-ordföranden begav sig på ett studiebesök i samband med träffen.
– Vi har avtal och lagar som vi från Kommunal hävdar ska följas. Men vid sådana här tillfällen är det tydligen bara pengarna som kan tvinga arbetsgivare att sköta sig. Ett utmärkt komplement till vår fackliga kamp.
– Vi är själva en fackförening för lantbrukare, men när sådana här otrevliga händelser uppmärksammas i medierna får näringen dåligt rykte. Då måste vi agera, säger Lars-Göran Pettersson, LRF.

I Skåne har man dock haft ett samarbete mellan parterna i cirka tio år. Ämnet har varit och är livsmedelssäkerhet/kvalitét. Det startades mellan Lantarbetareförbundet, Livsfacket och LRF med kontakter också in i jordbruksutskottet och EU-parlamentet via s-ledamoten Åsa Westlund.
Frågan har ärvts av Kommunal och gruppen träffas ett par gånger om året eller när behov finns.
– Det handlar om att värna lokalproducerad mat, säger Lars-Göran Olsson, ombudsman i Kommunal Skåne. Och vi har också dragit in storkökspersonal inom Kommunal för att få dem att ställa krav på att inte köpa in odlat som fraktats runt halva eller hela jorden. Först då kan vi säkra att produkterna är odlade under rättvisa villkor.