Alla bokmalar med hunger efter att diskutera och läsa andras åsikter om böcker kan få sitt lystmäte på nätet.
Idag finns mängder av blogg­ar som skriver om böcker, författare och recenserar vad de läst. Det diskuteras vikta hund­öron, biblioteksbesök, brutna bokryggar och i vilket skede man ska lägga ifrån sig en bok man inte gillar.
Många av bloggarna hänvisar till varandras diskussioner, för dem vidare och kommenterar.

Malin Nordlund, 31-årig grund­skollärare från Värnamo, har startat ”bokfemman” på sin blogg, som väldigt många deltar i.
Bokfemman har ett nytt tema för varje vecka. Den som vill vara med väljer ut fem böcker som passar temat (en mycket fri tolkning är inget ovanligt).
– Bloggen ger utlopp för kreativitet. Det som pågår där är nästan som ett samtal och det gör att man inte blir så ensam i sin läsning. Jag har inte så många vänner som läser så mycket, men på bloggen har jag andra läsare att diskutera med, säger Malin Nordlund, som bokbloggat i knappt ett år.

Malins syfte med bokfemman är att skapa diskussion kring böcker, eftertanke och möjlighet att ge och få tips om böcker.
Exempel på bokfemmor är senast inköpta böcker, bästa 2007, sämsta 2007, senaste tillägg till att-läsa-listan, chick-lit…
De som har egna bloggar lägger ut sin bokfemma där, och de läsare som går in direkt på blogg­-arna fyller i sina bokfemmor i kommentatorsfunktionen på webbsidan.

Många diskuterar också världen runt böckerna. Det kan handla om filmatiseringar av böcker, mysiga boklådor, fördelen med bibliotek.
En av de mest lästa bokbloggarna är bokhora. Den utgörs av fem litteraturälskande kvinnor, vilka kategoriserar en bokhora som ”en person som utan begränsningar eller betänkligheter omfamnar och slukar alla slags texter, helst i bokform”.  De har blivit så stora att de numera får recensionsexemplar från förlagen, gör författarintervjuer, ordnar bokbytar-dagar och läskollon.

Bland det som fascinerar på bloggarna är hur åsikterna om en bok böljar mellan olika blogg­-ar och dem som kommenterar. Man håller med, man argumenterar emot, man tackar för tips. Inläggen följer ofta hela läsprocessen – från det att boken inhandlats eller lånats, till reaktionen efter de första sidorna och sedan ett slutgiltigt omdöme.

Det är väldans lätt att bli inspirerad och läshungrig efter en stund på nätet. Jag hittar okända författare jag blir sugen på, böcker jag känner att jag vill läsa om, men framför allt önskar jag mig mer tid i soffan, sängen eller badkaret tillsammans med en bok. För frågan framför andra jag ställer mig är nämligen; hur hinner de läsa allt de skriver om?

13 bokbloggar

Adresser till bokbloggar:

worldofmalin.blogspot.com
(detta är Malin Nordlunds blogg med bokfemman)

bokmamman.blogspot.com

ninateacher.blogspot.com

mariasbokblogg.blogspot.com

tgllt.blogspot.com

pocketpocketpocket.blogspot.com

etthemutanbocker.blogspot.com

laserofunderar.blogspot.com

calliope-books.blogspot.com

gemen.blogg.se

www.duarvaddulaser.se

www.enannansida.se/bok

www.bokhora.se/blog