Senast sista januari ska var och en svara på om de accepterar förslaget till överenskommelse. Bakgrunden är att kommunen missade nya regler i avtalet 1996 som gjorde om åtta timmars låg jourersättning på natten till fyra timmars arbetstid.
Misstaget uppdagades i slutet av 2004, och efter utdragna lokala och centrala förhandlingar hävdar kommunen nu att uträkningarna ska vara riktiga. Någon får uppåt 60 000 kr, några över 40 000 kr medan andra kan få några tusenlappar.
Att det inte blir mer för en del kan bland annat bero på att de som ofta blev tvungna att bryta sin jour för larm redan har fått ganska mycket i övertidsersättning.

Kommunals ombudsman Orvar Dahlberg kommer att skriva på en överenskommelse med kommunen om ersättningen – men bara för dem som accepterar uppgörelsen.
– En del är besvikna över att inte facket gör egna beräkningar, men det har vi inte kunskap och resurser att göra. Nu handlar det om att ta ställning till förslaget till uppgörelse.
Enligt avtalet är inte kommunen skyldig att rätta till felaktigheter längre än två år tillbaka i tiden. Men Bergs kommun har valt att betala ut ersättning från 2001, nästan fem år tillbaka, från den tid då frågan väcktes.

Hittills har 18 medlemmar tillfrågats om de accepterar budet från kommunen, och ännu har bara hälften svarat.  
– Resten, utöver de 18, har vi inte nått ännu. En del är f d medlemmar som vi försöker spåra. Sen finns det andra som inte är eller har varit medlemmar hos oss. Kommunen kommer att betala ut ersättning till dem om de hör av sig.