1) Varför tror du människor är sjukskrivna om de kan arbeta?
– Vi har inte kunnat ge människor den hjälp de behöver i tid. Det har inte funnits tillräckligt med rehabilitering och förebyggande arbete.

2) Är människor friskare än vad de och deras läkare anser?
– Det kan inte jag avgöra. Det måste vara ett förtroende mellan läkaren och den sjukskrivne. Men jag kan konstatera att väldigt många säkert hade kunnat bli friska fortare om de hade fått hjälp tidigare.

3) Varför ska en enskild sjukskriven ta den ekonomiska smällen för att du anser att det i stort finns för många sjukskrivna?
– Det blir tvärtom en förbättring. I dag finns en regel som säger att du inom ett års sjukskrivning ska prövas mot förtids-pension, och då händer tre saker; du får 64 procents ersättning, ingen arbetslivsinriktad rehabilitering och du ställs utanför arbetsmarknaden. Det tycker vi är fel. Vi tar bort den obligatoriska ettårsprövningen och för in en förlängd sjukpenning med 75 procent, dessutom får du vara kvar i rehabilitering.

4) Lägger inte förslaget ansvaret att komma tillbaka i arbete på den anställde i stället för på arbetsgivaren?
– Tvärtom kommer vi ha ett krav på arbetsgivaren om ett intyg. Om man inte kan komma tillbaka till sina egna arbetsuppgifter, vilket förstås är det bästa, ska arbetsgivaren visa att han gör allt för att den anställde ska kunna komma tillbaka till ett annat arbete. Och där tror jag att facken kommer att spela en stor roll för att hävda den anställdas intressen.

5) Om jag inte kan utföra någon syssla hos min arbetsgivare efter sex månaders sjukskrivning – har arbetsgivaren rätt att säga upp mig då?
– Inte med vårt förslag, han måste ge dig tjänstledigt. Många säger att det är hårdare tag på den enskilde, men det ser inte jag.
 
6) Kommer det fler förslag som rör sjukskrivna?
– I slutet av januari kommer vi med förslag om hur vi ska hjälpa och stödja dem med sjuk- och aktivitetsersättning. Det kommer att vara en revolution. Vi ska förändra så man ska kunna arbeta det man orkar och kan den dagen man kan. I dag kan man prova att gå tillbaka och arbeta i tre månader med bibehållen ersättning, vi vill förlänga det till ett år.

7) Det har skrivits om att du varit utbränd, men att du blev frisk efter bara tre dagars sjukskrivning. Förstår du att det gjorde människor upprörda?
– Ja – men det är en osanning. De som tror det läste bara rubriken och inte hela artikeln. Jag var sjuk under minst tre månader och fick hjälp med att arbeta flexibelt.

ID: Cristina Husmark Pehrsson       

Ålder: 60 år
Yrke: Socialförsäkringsminister (tidigare sjuksköterska i 30 år)
Bor: Svalöv, Skåne
Aktuell: Har lagt ett förslag som innebär stora förändringar i sjukförsäkringen.

Tre måsten              

Familjen
Frisk luft
Jobb

Fem snabba svar

MEDLEM I FACKET / INTE MEDLEM
HUSHÅLLSNÄRA TJÄNST / EGET HUSHÅLLSARBETE
EGEN HUSKUR / LÄKARBESÖK
DEMOKRATERNA / REPUBLIKANERNA
STOCKHOLM / SKÅNE