Det buckliga, aviga, blommiga, färgglada huset ser verkligen ut som en maskros i asfalten, där det ligger mitt i centrum av Österrikes huvudstad Wien. Byggt helt utan räta linjer och från taket växer träd upp, planterade inne i lägenheterna. Det mest fantastiska är att det faktiskt är ett riktigt bostadshus, befolkat av vanliga österrikare som har fått tillträde genom den reguljära bostadskön.
I anslutning till Hundert­wasserhaus, som det heter, finns ett museum, Kunsthaus, som visar tavlor, ritningar och skrifter av Hundertwasser. Eller Fried­ens­reich Regentag Dunkel­bunt Hundertwasser, som var det fullständiga namn han tog sig. (Egentligen hette han Friedrich Stowasser.)

”Ett ojämnt golv
är som en melodi för fötterna” var ett av de motton han hade. Och så känns det att gå i någon av hans ritade byggnader: som en stig i skogen. Knappast en slump, eftersom den här märklige mannen också var en radikal miljökämpe, långt före sin tid. Exempel­vis menade han att det borde vara lag på att plantera träd i stadsmiljö. Han sa: ”Om en människa går mitt i naturen är hon naturens gäst och måste lära sig att uppträda som en väluppfostrad gäst.” Hundertwasser dog i Nya Zee­land år 2000.

ID: Hundertwasser

Namn: Friedensreich Hundertwasser
Levde: 1928-2000. Föddes i Wien, men levde sina sista år i Nya Zeeland.

Värt att kolla upp

Kunsthaus Wien. Museum i anslutning till Hundertwasserhuset på Untere Weißgerberstraße 13 i Wien.
"Hundertwassers hyreshus i Wien", Bok av Silvia Helperin från 1997 som går att hitta på bibliotek.