I de kollektivavtal som Kommunal, liksom andra LO-förbund har, finns en tilläggsförsäkring, en kompletterande avtalsförsäkring som gör att man vid sjukdom kan få utungefär 10 procent till i sjukersättning om ens arbetsgivare skrivit på kollektivavtalet. Detta har medlemmar avstått löneutrymme för i förhandlingar med arbetsgivarna.
Men nu är det slut med det, om alliansregeringen får som den vill. Ingen som varit sjukskriven i mer än 12 månader ska få mer än 75 procent i ersättning. Från 1 juli 2008 införs ett ”alliansavdrag” så att fackens kompletternde sjukersättningar blir värdelösa. (Läs mer på DN.se, Aftonbladet.se och SvD.se)

Ett slag mot fackföreningsrörelsen och kollektivavtalen, säger Inger Hjärtström, ombudsman på Kommunal i en KA-intervju härintill.
Man snor pengar ur de kollektivavtal som vi träffat, konstaterar Sture Nordh, ordförande för tjänstemannaorganisationen TCO. Även de alliansvänliga arbetsgivarna Svenskt NäringsLiv tycker att det börjar bli väl magstarkt, när regeringen nu vill inskränka den individuella avtalsfriheten.
Dock, det blir sannolikt fortsatt grönt ljus för att teckna sig en privat sjukförsäkring under hela 2008, för den som har råd med det. Än så länge verkar regeringen inte heller förbjuda rikedom, vilket gör att det fortfarande blir tryggare att vara sjuk för den som tjänar bra eller har en stor förmögenhet.
Den lågavlönade ska däremot inte kunna försäkra sig via sin organisation.

Björn Elmbrant, kolumnist på dagensarena.se konstaterar att regeringen nu på ett bräde kränker både den individuella avtalsfriheten och friheten att via facket teckna kollektivavtal.
”Det är här de unga i kanslihuset – de som knappast kan stava till ordet avtal – gått vilse i pannkakan. I sin febriga iver att befria oss från staten, har de halkat in på att också befria oss från individens egna val och det civila samhällets gemensamma lösningar på gemensamma problem.
Resultatet är brutalt mot till exempel adjunkter som är långtidssjukskrivna i kamp mot sin cancer, men det är också ett slag i ansiktet på de borgerliga, som haft ambitionen att befria individen.”

Det förmynderi som regeringen ägnar sig åt när de nu lägger sig i  och tar bort parterna fria rätt att sluta avtal för medlemmar saknar motstycke. Det och kommer att slå hårt mot hundratusentals människor, vars avtal nu blir mindre värda. Det minskar löntagarnas kollektiva styrka och gör individen mer sårbar. Det minskar värdet av att vara med i facket och fackets möjligheter att skapa medlemsnytta, eftersom det förbjuder dem att via förhandlingar göra det jobb de gjort sedan fackets barndom, dvs försäkra sina medlemmar för skada och otrygghet vid sjukdom.
Det gör det svårare att rekrytera medlemmar, hallå arbetsmarknads(m)inister Littorin, nu blev du väl ledsen! Gråt lite krokodiltårar vetja!

Regeringen gick till val på att de nya moderaterna älskade kollektivavtal och värnade facket. De har kört med en dold agenda, som blivit allt mer uppenbar. Via tredubblad a-kasseavgift skräms medlemmar bort från facket, och när sen förmånerna i kollektivavtalet ska förbjudas så kommer det att vara ytterligare ett slag mot löntagarnas organisationer. Det är också stöld av pengar eftersom det handlar om avstått löneutrymme, som nu försvinner ner i finansminister Borgs redan välfyllda fickor.
Vägen mot låglönesamhället, med försvagade rättigheter för individer och grupper på arbetsplatserna är bara inledd.
Men nu börjar regeringen i alla fall visa färg. De rullar välfärdsstaten baklänges.