Jag förstår att du har en brudorkidé, Phalaenopsis, hemma. Det brukar inte vara så svårt att få dem att blomma år efter år. Höst och vinter behöver orkidén vatten eller näring med ungefär 10 dagars intervall. Blanda kalkfritt vatten och näring i en liten hink, doppa ner hela krukan i en minut och spara blandningen till nästa tillfälle. Sätt sedan krukan åt sidan och låt rinna av en stund.
Plantera om kan du göra när det känns befogat eller planteringsmaterialet börjar bli för finfördelat, vilket brukar inträffa efter två-tre år.

Skaka av allt gammalt material och klipp bort alla döda rötter. Använd sedan en färdigköpt blandning eller gör en egen:
Blanda då grov sönderklippt bark från tall, kokosfibrer och/eller torra boklöv tillsammans med vitmossa som du hittar på fuktiga platser. (Tänk på att vitmossa inte är det man brukar köpa till adventsstaken, för det är en renlav. Många tar fel!) Mossan hjälper till att hålla fukten i blandningen.

Klipp bort den gamla blomställningen först när den är riktigt torr, för det kan komma nya blommor på stjälken. Du kan lura plantan lite genom att ställa den mörkt och svalt för att få den till att blomma igen. När blomstjälken sedan kommer är det viktigt med mycket ljus. Under höst/vinter kan det ibland behövas tilläggsbelysning. Öka då också intervallerna för vattning/gödsling.