På ett hotell i Nacka försökte hemtjänstföretag igår locka över kommunens hemtjänstpersonal. Den 16 januari måste de anställda ha bestämt sig.
– Det känns lite overkligt att stå här och välja företag, säger vårdbiträdet Ann-Helen Björkas.
Det är personalens marknad. Vårdbiträden och undersköterskor intervjuar och ställer de skarpa frågorna, företagen försöker locka med goda villkor. För dem handlar det om att få mer kunder och större intäkter.

Personalchefen David Jalaho på företaget Qibla hemtjänst sitter vid ett av borden. Han förklarar att företaget i dagarna ska träffa kollektivavtal.

Birgitta Nordström
Birgitta Norström från Kommunal i Nacka ilsknade till.
Foto: Laina Rosberg

Birgitta Norström från Kommunals sektion i Nacka ilsknar till:
– Säg inte att du har avtal, det stämmer inte! Se till att det blir av istället!
Det är fler företag på plats som säger att de är på väg att teckna kollektivavtal, berättar Birgitta Norström.
– Men så har de sagt i flera år, vi tror inte på dem längre.
I Nacka finns idag ett femtiotal företag som erbjuder hemtjänst som nackabor kan välja mellan. Kommunens egen hemtjänst med cirka 80 vårdbiträden läggs ner sista mars. De anställda kan välja mellan att stanna kvar i kommunen eller vara tjänstlediga i två år och pröva på att jobba på något av företagen.

Vårdbiträden står i klungor och funderar. Några går runt. Det är hög tid att bestämma sig.
Ingen av de vårdbiträden som KA träffar funderar på att ta jobb hos något av de små bolagen. Det är de större mer väletablerade företagen som är intressanta.
Homemaids vd Åsa Keller står vid ett bord och ser förhoppningsfull ut. Företaget äger numera Fixelina med 49 anställda. Om kommunens anställda väljer Fixelina kommer Homemaid att växa ännu mer.
Andra större företag som vill växa är Attendo Care och Carema. HSB Omsorg finns inte i Nacka men vill komma in.

Ann-Helen Björkas och Ingrid Hansson som arbetar i centrala Nacka tycker att Fixelina är ett intressant alternativ.
Båda tror att det kan bli bra att byta till en privat arbetsgivare, kanske slipper de höra att de måste spara och åter spara.
– Vad vi föreslagit har ständigt mötts av att det inte går att genomföra.
De tror att ett privat företag kan erbjuda mer flexibla lösningar i fråga om arbetstider.
Sarri Valkonen tillhör dem som tycker att det vore allra bäst om de hade fått vara kvar hos kommunen.

Ulrika Ramstam arbetar i en grupp med 17 vårdbiträden som har sin bas i ett äldreboende i Boo i Nacka. Gruppen ordnade egna utfrågningar av tre företag som de var lite intresserade av; HSB Omsorg, Attendo Care och Digni Care (ett lokalt företag som driver ett gruppboende för dementa). Alla med kollektivavtal.
– De företag som inte har kollektivavtal väljer vi bort direkt, säger Ulrika Ramstam. Vi vill också att företaget ska ha egna bilar, och vi vill veta hur arbetstiderna blir, vilka visioner företaget har, kvalitétsarbetet och annat. Vi tar också reda på vilka erfarenheter facket har av företaget.
Gruppen ska träffas ikväll, och bestämma sig.
– Vi röstar, och väljer det företag de flesta av oss tror på.
Några som inte har så lång tid kvar till pension stannar kvar i kommunen.
– De som bara har tre år kvar hinner inte komma in i det nya pensionssystemet ITP, säger Birgitta Nordström. De gör klokt i att stanna kvar i kommunen.
En sak är klar, säger Jane Cronhager, Kommunals ordförande i Nacka:
– Företagen får ta över en mycket välutbildad och skicklig personal.

Bakgrund

Beslutet att lägga ner Nackas egen hemtjänst togs i oktober av moderater och kristdemokrater som är i majoritet i kommunstyrelsen. Beslutet är överklagat till länsrätten.
72 tillsvidareanställda vårdbiträden och undersköterskor och 7 vikarier måste nu välja vilket företag de vill arbeta i, eller om de vill stanna i kommunal tjänst. I så fall kan de erbjudas jobb på något av de kommunala äldreboendena.
Av de 50 företag som är godkända (auktoriserade) av kommunen, är det bara tio som har avtal. Många är små, men åtminstone tio har tio eller fler anställda, och saknar ändå kollektivavtal.
Det mest omtalade är Curanda, som är satt i blockad av Kommunal. Men Curanda och de andra större företag som saknar kollektivavtal dök inte upp på kommunens Jobbarena.