Det var i fredags kväll som ett rånförsök genomfördes mot en bussförare i Göteborg. Som på flera andra håll i landet, svarade facket med ett skyddsstopp mot kontanthantering, med hänvisning till att risk förelåg för personalens liv och hälsa.

Stoppet gäller kontanthantering på all busstrafik som körs av Göteborgs Spårvägar, vilket innebär alla stadsbussar i Göteborg och den mesta av busstrafiken i Mölndal och Ale kommun, samt linjen Blå express från Partille till Kungsbacka.
– Det finns i dagsläget system som gör det möjligt att få bort kontanthanteringen på bussarna, problemet är att inte alla arbetsgivare vill lägga pengar på detta. Pengar får gå före de anställdas liv och hälsa vilket är fullständigt oacceptabelt, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett uttalande.

Tidigare rån i höst

- november: En bussförare rånas i Sundsvall.
- december: En bussförare rånas och knivskärs i Västerås
- december: En bussförare rånas i Växjö.